Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bina ve Yumurta Tasnif ve Paketleme Makinası için Amortisman Oranı PDF Yazdır e-Posta
31 Mayıs 2011

Başlık

Bina ve Yumurta Tasnif ve Paketleme Makinası için Amortisman Oranı hk.

Tarih

31/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-196-45

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-196-45

31/05/2011

Konu

:

Bina ve Yumurta Tasnif ve Paketleme Makinası için Amortisman Oranı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketinizin 2010 yılında yumurta üretim çiftliği yatırımında bulunduğunu belirterek, bina ve üretimde kullanılmak üzere yurtdışından alınan tam otomatik yumurta tasnif ve paketleme makinası için uygulanması gereken amortisman oranı hususunda Başkanlığımız görüşüne müracaat ettiğiniz anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesine göre mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme istinaden, belirlenen oranlar, iktisadi kıymetlerin kullanıldıkları yerler itibariyle 333, 339, 365, 389 ve 399 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ekindeki listelerde gösterilmiş ve uygulamayla ilgili gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

Bu çerçevede, firmanız tarafından yumurta üretim tesisi olarak kullanılmak üzere alınan bina için  333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli listenin "7.Tarım" başlıklı "7.11. Kümes hayvanları üretme tesisleri ve binalar" bölümünde değerlendirilerek faydalı ömrünün 10 yıl ve amortisman oranının % 10 olarak uygulanması, üretimde kullanılmak üzere satın alınan yumurta tasnif ve ambalaj makinasının ise; aynı bölümün bir alt pozisyonunda yer alan "7.11.1 Üretimde Kullanılan iktisadi kıymetler (Teçhizat vb.)" için faydalı ömrünün 5 yıl, amortisman oranının da %20 olarak uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.