Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faturaların yevmiye defterine gün sonunda her bir fatura bilgisine ayrı ayrı yer verilmeksizin tek bir kalemde faturaların toplam tutarı üzerinden topluca kaydedilmesinin mümkün olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2011

Başlık

Faturaların yevmiye defterine gün sonunda her bir fatura bilgisine ayrı ayrı yer verilmeksizin tek bir kalemde faturaların toplam tutarı üzerinden topluca kaydedilmesinin mümkün olup olmadığı hk.

Tarih

01/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32219-7661-331

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32219-7661-331

01/06/2011

Konu

:

...

 

         

 

İlgi dilekçenizde, Başkanlığımız ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuzu ve "Eczacılık Ürünleri ve Kimyevi Maddeler Perakende Satışı" faaliyeti ile iştigal ettiğinizi belirterek, faaliyetiniz sürecinde aynı gün içerisinde aynı ecza deposundan çok sayıda ilaç veya malzeme alımı yapabildiğinizden ve bu nedenle çok sayıda ilaç veya malzeme alım faturası aldığınızdan bahisle bu faturaların yevmiye defterine gün sonunda her bir fatura bilgisine ayrı ayrı yer verilmeksizin tek bir kalemde faturaların toplam tutarı üzerinden topluca kaydedilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun kayıt zamanına ilişkin 219'uncu maddesinde; "Muameleler defterlere zamanında kaydedilir. Şöyle ki:

a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez...." denilmektedir.

Mezkur Kanun'un açık hükmü gereğince, muameleler, işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek bir zaman zarfında Vergi Usul Kanunu'nun yukarıda yer verilen 219'uncu maddesinde yer alan süreler içerisinde kayıtlara intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, faaliyetiniz sürecinde aynı gün içerisinde aynı ecza deposundan yapmış olduğunuz çok sayıda ilaç veya malzeme alımına ilişkin faturaların yevmiye defterine, gün sonunda her bir fatura bilgisine (mükellefin adı-soyadı/unvanı, tarih, seri ve sıra numarası)ilgili yevmiye maddesine ait hesapların alt hesaplarında ayrıntılı olarak yer verilmesi suretiyle tek bir yevmiye maddesi ile kaydedilmesi mümkün bulunmaktadır.

Diğer yandan, işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek şekilde her bir faturanın düzenlenme tarihinden itibaren mezkur maddede yer alan kayıt süreleri dikkate alınarak kayıtlara intikal ettirilmesi gerekeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.