Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşıma irsaliyesine taşıma ücretinin yazılıp yazılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2011

Başlık

Taşıma irsaliyesine taşıma ücretinin yazılıp yazılmayacağı hk.

Tarih

01/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-11-40-84

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-11-40-84

01/06/2011

Konu

:

Taşıma irsaliyesine taşıma ücretinin yazılıp yazılmayacağı hk

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün    ... vergi kimlik numaralı mükellefi olarak taşımacılık ve nakliyecilik faaliyetinde bulunduğunuz,  firmanıza ait araçlar ile taşıma sözleşmesi yaptığınız kurum ve şahısların mallarını taşıdığınızdan bahisle düzenlediğiniz taşıma irsaliyelerinde ücret bilgisinin yazılmasının mecburi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240'ıncı maddesinde, "Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 209'uncu maddesinde ise, "Depo (Ardiyeler dahil) işletenlerle nakliye ambarları ayrıca bir ambar defteri tutarlar. Bu deftere en az aşağıda yazılı malumat kaydolunur.

1- Malın ambara giriş tarihi;

2- Malın cinsi (Malın cinsi belli değilse sadece balya, kasa, sandık gibi ambalaj nevinin kaydedilmesiyle iktifa edilir);

3- Malın miktarı (Ticari teamüle göre parça, sandık veya sıklet);

4- Malın kimin tarafından tevdi edildiği;

5- Malın nereye ve kime gönderildiği;

6- Alınan nakliye ücreti tutarı. ..." hükmü yer almıştır.

Bu itibarla, taşıma irsaliyesine taşıma ücretinin yazılması Kanun gereği olduğundan, taşıma işinden önce taşıma ücretinin mutlaka yazılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.