Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç kiralama faaliyetinde bulunan mükelleflerin araçlarında vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunup bulunmadığı. PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2011

 

Başlık

Araç kiralama faaliyetinde bulunan mükelleflerin araçlarında vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunup bulunmadığı hk.

Tarih

01/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32005-8011-334

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32005-8011-334

01/06/2011

Konu

:

Araç kiralama faaliyetinde bulunan mükelleflerin araçlarında vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunup bulunmadığı hk.

 

         

 

İlgi özelge talep formunuzda, .... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ...... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin faaliyet konusunun ihalelere katılmak suretiyle araç kiralama işi olduğu, bu kapsamda kamu idareleri başta olmak üzere ilgili kurumlara arazi taşıtı, kamyonet, binek araç, kamyon vb. taşıtları şoförsüz olarak temin ettiğiniz belirtilerek, bu ihalelerde kullanılmak üzere alınan ve satılan taşıtların vergi dairesine bildiriminin yapılıp yapılmayacağı ile bu taşıtlar için vergi levhası tasdik ettirip ettirmeyeceğiniz hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 6111 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle değişen 5 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında; "Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, Vergi Usul Kanununun "Mükellefin Ödevleri" başlıklı 2'nci kitabının 153-170'inci maddelerinde; işe başlama, adres değişiklikleri, iş değişiklikleri, işletmede değişiklik ve işi bırakma bildirimlerine ve sürelerine ilişkin hükümlere yer verilmiş olup, Kanunun 156'ncı maddesinde; "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerlerdir." şeklinde, "işyeri" tanımı yapıldıktan sonra 159'uncu maddede; aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış ve azalışları mükelleflerin vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları hükmüne yer verilmiştir.

Vergi mevzuatımızda, yük ve yolcu taşımacılığı yapmakta olan mükellefler için yük taşımak amacıyla tasarlanmış olan taşıtların her biri ayrı bir şube olarak değerlendirilmektedir.

Buna göre, binek ve ticari araç kiralama faaliyetinize yönelik olarak satın aldığınız ve aktifinize kaydettiğiniz araçların şirketinizin ana faaliyet konusu haricinde kullanılmaması ve ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığı faaliyetinde bulunulmaması kaydıyla, kiralanan araçlar için vergi levhası alma zorunluluğunuz bulunmamakta ve bu araçların alım ve satımının vergi dairesine bildirilmesi gerekmemektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.