Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yiyecek ve içecek hizmetleri karşılığında sözleşmeli olarak çalışılan firmalara her bir hizmet karşılığında ayrı ayrı adisyon düzenerek ve biriktirilerek 7 gün içerisinde fatura düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı. PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2011

 

Başlık

Yiyecek ve içecek hizmetleri karşılığında sözleşmeli olarak çalışılan firmalara her bir hizmet karşılığında ayrı ayrı adisyon düzenerek ve biriktirilerek 7 gün içerisinde fatura düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı hk.

Tarih

02/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.231-34

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.231-34

02/06/2011

Konu

:

Fatura düzenleme süresi

 

         

 

İlgide kayıtlı Özelge Talep Formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, yiyecek ve içecek hizmetleri karşılığında adisyon kullandığınız, bazı firmaların hizmetleriniz karşılığında fatura talep ettiği ve sözleşmeli olarak çalıştığınız bu firmalara her bir hizmet karşılığında ayrı ayrı adisyon düzenlendiği açıklanarak, adisyonların biriktirilerek 7 gün içerisinde fatura kesilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229'ncu maddesinde; "Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satana veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde tanımlanmış ve aynı Kanunun 231/5'inci maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.'' hükmü yer almıştır.

Öte yandan; 298 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile adisyon kullanmak zorunda olan hizmet işletmeleri yeniden belirlenmiştir. 299 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu Genel Tebliğ de adisyon kullanmak zorunda olduğu açıklanan hizmet işletmelerinin alkollü içki servisi yapmaları halinde adisyon düzenleme mecburiyetinin bulunduğu alkollü içki servisi yapmayan hizmet işletmelerinin ise adisyon düzenleme zorunluluklarının olmadığı belirtilmiştir.

Bu açıklamalara göre, işletmenizin alkollü içki servisi yapması halinde adisyon düzenleme mecburiyeti bulunmaktadır. Ancak işletmeniz alkollü içki servisi yapmıyor ise verilen hizmete ilişkin adisyon düzenleme zorunluluğunuz yoktur.

Ayrıca sözleşme yapılan firmalara verilen hizmetin gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde firmalar adına fatura düzenleneceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.