Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otobüs perondan ayrılmak üzere iken yazıhaneye gelen yolcuya yazıhaneden kesilen yolcu biletinin yolcu listesine ne şekilde işleneceği. PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2011

Başlık

Otobüs perondan ayrılmak üzere iken yazıhaneye gelen yolcuya yazıhaneden kesilen yolcu biletinin yolcu listesine ne şekilde işleneceği hk.

Tarih

03/06/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.19.10.00-VUK-2011-233-9

Kapsam

 T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.19.10.00-VUK-2011-233-9

03/06/2011

Konu

:

Yolcu Bileti

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz ve otobüs ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, son dakika bileti olarak tabir edilen otobüs perondan ayrılmak üzere iken yazıhaneye gelen yolcuya yazıhaneden kesilen yolcu biletinin yolcu listesine ne şekilde işleneceği hususunda Başkanlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 233 üncü maddesinde, şehirlerarasında yapılan yolcu taşımalarında yolcu taşıma bileti, 240 ncı maddenin (B) bendinde, şehirlerarasında yapılan yolcu taşımalarında taşıtların her seferi için yolcu listesi düzenlenmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

173 ve 356 sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, şehirlerarası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecilerinin; kendi otobüsleri ile yaptıkları veya acenteler (komisyoncular) ya da bağımsız otobüs firmalarına yaptırdıkları yolcu taşıma hizmeti karşılığında düzenlenecek belgeler ile bu belgelerin nasıl ve kimler tarafından düzenlenmesi gerektiği hususları açıklanmıştır.

Öte yandan, 334 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde "Aynı şehir içinde birden fazla terminalden veya yazıhaneden yolcu alınmasının söz konusu olduğu durumlarda, taşıtın ilk hareket merkezinden çıktığı noktada taşıtta bulunan yolcular için yolcu taşıma bileti düzenlenmiş olması şartıyla yolcuların alındığı en son hareket noktası çıkışına kadar yolcu listesi düzenlenmemesi, en son çıkıştan itibaren otobüste bulunan tüm yolcuları gösteren yolcu listesi düzenlenmesi gerekmektedir." şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

Bu itibarla, yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde son dakika yolcuları için aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılması gerekmektedir.

1- Şehir içindeki son çıkış noktasına gelmeden önce ilk harekât noktasında veya aradaki yazıhanelerden alınan ve bileti düzenlenmiş olan son dakika yolcuları, en son çıkış noktasında tüm yolcular için düzenlenen yolcu listesinde yer alacaklardır.

2- Şehir içinde en son çıkış noktasında yolcu listesi düzenlendikten sonra otobüsün hareketi esnasında gelen son dakika yolcularına yolcu taşıma bileti düzenlenecek ve bilete ilişkin bilgiler daha önce düzenlenmiş bulunan yolcu listesinin aslı ve örneklerine elle yazılmak suretiyle eklenecektir.

Bilgilerinize rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.