Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu. PDF Yazdır e-Posta
07 Haziran 2011

 

Başlık

Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu hk.

Tarih

07/06/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.15.10.00-001-7

Kapsam

 T.C.

BURDUR VALİLİĞİ

Defterdarlık gelir müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.15.10.00-001-7

07/06/2011

Konu

:

tevsik zorunluluğu

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, fatura tutarının 8.000.- TL'yi aştığı durumlarda, bu faturaya ilişkin ödemeler bu sınırın altında kalsa dahi tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı ve bu zorunluluğa uyulmaması halinde uygulanacak cezai yaptırım konusunda izahat talep edildiği anlaşılmıştır.

Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığına, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir.

Bu yetkiye istinaden yayımlanan 320, 323, 324, 332 ve 337 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel tebliğlerinde tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu ve uygulamaya ilişkin esaslar açıklanmıştır. Söz konusu Tebliğlerde;birincive ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler,serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden ( Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000,00 TL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin bankalar, özel finans kurumları (Katılım Bankaları) ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.       

324 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde;

"A) Vadeli Satışlarda: Söz konusu tebliğlerle mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapılacak tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğunda olduğu belirtilmiştir.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, tevsik kapsamında olan mal ve hizmet bedelinin 10.000.000.000 Türk Lirasını (332 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 8.000,00 TL) aşması yeterli olacaktır. Bir başka ifadeyle faturada gösterilen meblağın tevsik kapsamındaki tutarı aşması yeterlidir. Bu bedelin farklı tarihlerde ödenmesinde her bir ödemenin tahsilat ve ödemenin yapılacağı kurumlardan geçirilmesi gerekecektir.

Örnek: Mükellef A, 30.000.000.000 Türk Lirası bedelindeki bir malını satmış ve bunun faturasını düzenlemiştir. Ancak malın bedeli 5 taksit halinde ödenecektir. Fatura bedeli belirlenen limiti aştığından taksit tutarları banka, özel finans kurumları ve PTT aracılığıyla ödenecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda, tutarı 8000 Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerin tahsitler halinde gerçekleştirilmesi halinde her bir taksit tutarı anılan sınırın altında kalsa dahi söz konusu taksit ödemesinin banka, özel finans kurumları veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesi ile getirilen yükümlülüklere uyulmaması halinde özel usulsüzlük cezası kesilmesi hükme bağlanmış olup 8000 Türk lirasını aşan tahsilat ve ödemelerin banka, katılım bankası veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğuna uyulmaması halinde söz konusu yaptırımın uygulanacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 

nununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

 

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.