Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konut yapı kooperatifinin Ba-Bs bildirim formu düzenleme zorunluluğu. PDF Yazdır e-Posta
07 Haziran 2011

 

Başlık

Konut yapı kooperatifinin Ba-Bs bildirim formu düzenleme zorunluluğu hk.

Tarih

07/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32mük257-7648-358

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32mük257-7648-358

07/06/2011

Konu

:

S.S. SAMANYOLU İVEDİK KONUT YAPI KOOP.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ilgili kanun hükümleri gereği konut yapı kooperatiflerinin Katma Değer Vergisinden muaf olduğu ve Ba-Bs bildirim formu verme zorunluluklarının bulunmadığı belirtilerek, bağlı bulunduğunuz vergi dairesi müdürlüğü tarafından kooperatifiniz adına açılan KDV mükellefiyetinin ve Ba-Bs bildirim formu verme yükümlülüğünüzün kaldırılması talep edilmektedir.

Kooperatifinizin katma değer vergisi karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğüne hitaben verdiğiniz ... tarihli dilekçenize istinaden tarafınıza ... tarihli ve ... sayılı yazı ile Başkanlığımız görüşünün bildirildiği anlaşılmış olup, ilgi dilekçeniz Kooperatifinizin Ba-Bs bildirim formu verme yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı yönünden değerlendirilmiştir.

Konu ile ilgili olarak ... Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan ... tarihli ve ... sayılı yazı ve eklerinin tetkikinden;  

- ... tarihli ve ... sayılı işe başlama dilekçesi ile Daireleri faaliyet alanı içerisinde bulunan ... adresinde yapı kooperatifi faaliyetinden dolayı mükellefiyet tescil talebinde bulunduğunuz,

-Bunun üzerine, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4'üncü maddesinin (k) bendi ve aynı Kanunla ilgili olarak yayımlanan 5 Nolu Sirkülerde yer alan muafiyet şartlarını taşımamanız nedeniyle, ... tarihi itibariyle kooperatifiniz adına Kurumlar Vergisi, KDV, KGV ve G.Stopaj yönünden mükellefiyet tescil edildiği,

anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257'nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak 17/08/2006 tarihli ve 26262 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 362 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilerek, bildirimde uygulanacak usul ve esaslar belirlenmiştir.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan 381 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının 2008 yılı ve müteakip yıllarda bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri açıklanmış bulunmaktadır.

Aynı Tebliğin "Diğer Hususlar ve Cezai Yaptırım" başlıklı bölümünün 4.13 alt paragrafında; "Kurumlar vergisinden muaf olanlar 2007 yılı ve takip eden yıllarda Ba ve Bs bildiriminde bulunmayacaklardır." açıklamasına yer verilmiştir.

Bu itibarla, kooperatifinizin kurumlar vergisinden muafiyeti söz konusu olmadığından, 381 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda Ba ve Bs bildirim formlarını verme yükümlülüğünüz bulunmaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.