Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Müşterilerilerle yapılan sözleşme doğrultusunda müşterilerin istediği zaman hizmetten yararlanması durumunda müşterilerin sözleşmede belirtilen hizmetlerin sadece bir kısmından faydalanması halinde, faydalanılmayan kısım için ifa edilen hizmet için faturanın ne zaman düzenleneceği. PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2011

 

Başlık

Müşterilerilerle yapılan sözleşme doğrultusunda müşterilerin istediği zaman hizmetten yararlanması durumunda müşterilerin sözleşmede belirtilen hizmetlerin sadece bir kısmından faydalanması halinde, faydalanılmayan kısım için ifa edilen hizmet için faturanın ne zaman düzenleneceği hk.

Tarih

08/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-671

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-671

08/06/2011

Konu

:

Faturanın ne zaman düzenleneceği hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, estetik ve güzellik salonu işlettiğiniz, müşterilerinizle on altı aylık bir sözleşme yaptığınız ve karşılığında teminat mahiyetinde senet aldığınız, bu sözleşme doğrultusunda müşterilerinizin istediği zaman hizmetten yararlandığı, bu hizmetin bazen tek seferde verildiği bazen de seanslar halinde verildiği, bazı durumlarda müşterilerinizin sözleşmede belirtilen hizmetlerin sadece bir kısmından faydalandığı, faydalanılmayan kısım için o tutara tekabül eden senedin iade edildiği belirtilmekte ve ifa edilen hizmet için faturanın ne zaman düzenleneceği hususunda görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Faturanın Nizamı" başlıklı 231'inci maddesinin 5'inci fıkrasında; "Fatura, malın teslimi veya  hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler" denilmektedir.

Buna göre, fatura düzenleme süresi bakımından esas olan hizmetin tamamlanması olup, hizmetin tamamlandığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Vermiş olduğunuz hizmetlerin bir kısmının tek seansta veriliyor, bir kısmının ise bir kaç seansta veriliyor olduğu dikkate alındığında  hizmetin tek seanslık işler için seansın sonunda, bir kaç seanslık işler için son seansın sonunda tamamlandığının kabulü gerekmektedir.

Bu itibarla, estetik ve güzellik salonu işletmeciliği faaliyetiniz 3100 Sayılı Kanun kapsamına girmesi sebebiyle, yukarıda izah edildiği şekilde seans veya seansların bitiminde bedeli (2011 yılı için) 700-TL'yi aşmayan  hizmet ifaları karşılığı ödeme kaydedici cihaz kullanmak suretiyle belge düzenlemeniz, bedeli 700-TL'yi aşan ve müşterinin fatura talep ettiği hizmet ifalarında ise Vergi Usul Kanununa göre fatura tanzim etmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.