Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hallerdeki Sebze ve Meyve Komisyoncularından alınan, fatura bedeline ilaveten Yükleme, Navlun vb. bedellerin alındığı, ilave alınan bu bedellerin Ba bildirim formunda ne şekilde bildirileceği. PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2011

 

Başlık

Hallerdeki Sebze ve Meyve Komisyoncularından alınan, fatura bedeline ilaveten Yükleme, Navlun vb. bedellerin alındığı, ilave alınan bu bedellerin Ba bildirim formunda ne şekilde bildirileceği hk.

Tarih

08/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-669

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-669

08/06/2011

Konu

:

Ba ve Bs bildirim formu hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ...  Vergi Dairesi Müdürlüğünün ...  vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, manav, yaş sebze ve meyve perakende ticareti işi ile iştigal ettiğinizi, satışını yaptığınız malları sebze ve meyve hallerindeki komisyonculardan fatura karşılığı aldığınızı, alım faturalarınızın üzerinde malın bedeline ilaveten, yükleme, navlun vb. bedeller ilave edildiğini belirterek, söz konusu bedellerin Ba bildirim formuna dahil edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımızın görüşünü talep etmektesiniz.

            Bilindiği gibi; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 362 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir. Diğer taraftan, 396 Sıra. No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının 2010 yılı ve müteakip yıllarda bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri açıklanmış bulunmaktadır.

            396 Sıra. No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (1.2.1.) bölümünde "bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir" hükmü yer almaktadır.

             Aynı tebliğin (1.2.2.) bölümünde "mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, "bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindekimal ve/veya hizmet satışları ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs) nun Tablo II alanında bildirilecektir"hükmü yer almaktadır.

           Ayrıca, sebze ve meyve ticareti uygulamasında tüccarlar, vergi mükellefiyeti bulunmayan çiftçilerden sebze ve meyve alımlarını müstahsil makbuzu düzenleyerek gerçekleştirmekte, daha sonra müstahsil makbuzu karşılığı almış olduğu malı sevk irsaliyesi ile sebze ve meyve hallerinde bulunan komisyoncuya göndermektedir. Hal komisyoncusu nihai tüketici veya kurumlara bu gelen malları kendisine ait faturalar karşılığında satmakta ve satış işlemi gerçekleştikten sonra, sebze ve meyveleri gönderen tüccara masrafları ve satış bedelini gösteren fatura (komisyon faturası) düzenleyerek göndermektedir.

            Yukarıdaki açıklamalara göre, komisyoncular tarafından düzenlenen satış faturalarında, her müşteri için ayrı ayrı olmak üzere aylık toplam satış tutarının, 396. Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen KDV hariç 5.000 TL ve üzerinde olması halinde Bs formuna dahil edilerek bildirimde bulunulması gerekmektedir.

            Haldeki komisyoncudan mal satın alan ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, KDV hariç 5.000 TL ve üzerindeki alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim formu (Form Ba)" ile bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.