Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şehirler Arası Otobüs İşletmelerinde Belge Düzeni ve BA BS Formu. PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2011

 

Başlık

Şehirler Arası Otobüs İşletmelerinde Belge Düzeni ve BA BS Formu hk.

Tarih

09/06/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.02.10.00-2010/3-7

Kapsam

 T.C.

ADIYAMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.02.10.00-2010/3-7

09/06/2011

Konu

:

Şehirler Arası Otobüs İşletmelerinde Belge Düzeni ve BA BS Formu

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, ...Vergi Dairesi Müdürlüğünde ... vergi kimlik numarasıyla kayıtlı olduğunuz ve kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı işiyle iştigal ettiğiniz, öte yandan bağımsız otobüs sahiplerine de taşıma yaptırdığınız, bağımsız otobüs sahipleri tarafından şirketinize yapılan taşıma hizmeti karşılığında fatura düzenlendiği ve bu düzenlenen faturanın gideriniz olmadığını bu nedenle kayıtlarınıza girmediğini dolayısıyla Ba-Bs formlarında bildirilip bildirilmemesinde tereddüt hasıl olması nedeniyle Defterdarlığımızın görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

             Bilindiği üzere, 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği C/5 bendinde "Şehirlerarası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecileri kullanacakları yolcu taşıma biletleri ve yolcu listelerini bağlı bulundukları vergi dairesinin bulunduğu ildeki anlaşmalı matbaalara bastıracaklardır.

             Ancak, bir otobüs firmasının veya firmalarının biletlerinin komisyoncular tarafından satılması halinde, yolcu taşıma biletleri ve yolcu listelerini otobüs komisyoncuları kendi vergi dairelerinin bulunduğu ildeki anlaşmalı matbaalara kendi adlarına bastıracaklar ve bu şekilde bastırılacak biletlerin dış yüzü üzerinde, hangi firmanın biletinin olduğunu belirtir, ilgili firmanın, adı ve soyadı, varsa ticaret ünvanı gibi bilgiler ile amblemi yer alacaktır.

             Otobüs komisyoncuları, bu şekilde bastıracakları yolcu taşıma biletlerini, birbirini takip eden müteselsil seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettireceklerdir. Otobüs firmaları ise hizmet bedeli olarak komisyoncu adına düzenleyecekleri faturalarda satılan bilet miktar ve tutarını ayrıca göstereceklerdir.

            Öte yandan, bir işletmenin kendi otobüsüyle yaptığı taşıma işi yanı sıra, bağımsız otobüs sahiplerine de  taşıma yaptırması halinde, bağımsız otobüs sahipleri tarafından bu işletmeye yapılan taşıma hizmeti karşılığında fatura düzenlenecektir. Ancak, yolcu taşıma bileti ve yolcu listesinin gerek işletmeye bağlı otobüslere gerekse bağımsız otobüs sahiplerine yaptırılan taşımalarda işletme tarafından düzenleneceği tabiidir.

            Bağımsız otobüs sahiplerinden maksat kendi otobüsüyle bir firmanın yolcularını taşıyan şahıslardır..." denilmektedir.

            Ayrıca, 356 Sıra Numaralı V.U.K. Genel Tebliğinde ise, şehirlerarası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecilerinin kendi biletlerini kullandırmak suretiyle de acentelere yolcu taşıttırabilecekleri, bu durumda acentelerin, otobüs işletmecisi tarafından kendilerine verilen biletin her nüshasına kendi unvanını, adresini, vergi dairesini ve vergi kimlik numarasına ilişkin bilgileri içeren kaşeyi basarak bilet düzenleyecekleri ve yolcu listelerini de otobüs işletmecisine bağlı otobüs yetkilisine verecekleri belirtilerek acentelik hizmeti dolayısıyla otobüs firması adına komisyon faturası da tanzim edecekleri açıklamalarına yer verilmiştir. Yine aynı Tebliğde yolcu taşıma biletlerinin istenmesi halinde ödeme kaydedici cihazlar kullanılarak düzenlenmesine de imkan tanınmıştır.

             Bu itibarla, şehirlerarası yolcu taşımacılık faaliyeti kapsamında işletmenizin kendi otobüsüyle yaptığı taşıma faaliyetinin yanı sıra bağımsız otobüs  firmalarına taşıma yaptırması halinde yolcu taşıma bileti ve yolcu listesinin işletmenizce düzenlenmesi ancak bağımsız otobüs firmalarına yaptırılan taşıma hizmeti karşılığında bağımsız otobüs firmaları tarafından firmanıza fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257' nci maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle de bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştı. Söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin konusunu oluşturmaktadır.

            Aynı Tebliğin 1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler kısmında; 1.2.1. "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

             1.2.2.  Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir." açıklamaları yer almaktadır.

             Söz konusu bildirim formlarıın alınmasında, piyasada oluşan mal/hizmet hareketlerinin takip ve analiz edilmesi amaçlanmış olup, alış ve satış işlemleri  karşılığında düzenlenen belgelerin bildirimlere dahil edilmesi gerekmektedir.

             Buna göre, bağımsız otobüs firmaları tarafından yapılan taşıma hizmeti karşılığında şirketiniz adına düzenlenen faturaların, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Ba bildirim formu ile, şirketiniz tarafından düzenlenen faturaların ise Bs bildirim formu ile  bildirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.