Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fatura ve yolcu biletlerinde ticaret unvanının yanı sıra kısaltılmış unvanın kullanılıp kullanılmayacağı. PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2011

 

Başlık

Fatura ve yolcu biletlerinde ticaret unvanının yanı sıra kısaltılmış unvanın kullanılıp kullanılmayacağı hk.

Tarih

10/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-700

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-700

10/06/2011

Konu

:

Fatura ve yolcu biletlerinde ticaret ünvanının yanı sıra kısaltılmış unvanın kullanılıp kullanılmayacağı.

 

         

 

İlgi dilekçenizde, ... şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetinizde; Ulaştırma Bakanlığı Yetki Belgesinde belirtilen kısa işletme unvanının resmi şirket unvanı ile birlikte fatura ve yolcu biletlerine yazılmasının uygun olup olmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Faturanın Tarifi" başlıklı 229'uncu maddesinde "Fatura, satılan emtia veya yapıları iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Faturanın Şekli" başlıklı 230'uncu maddesinde; "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası,"

hükümleri yer almaktadır

Bu hükümlere göre faturalarda Vergi Usul Kanununun 230'uncu maddesinde belirtilen asgari bilgilerin açık okunaklı ve ticaret unvanının ayrıntılı olarak yer alması zorunlu bulunmaktadır.

Bu nedenle, firmanız tarafından düzenlenen faturalarda ya da yolcu biletlerinde şirketinizin ticaret unvanının ayrıntılı olarak yazılması halinde ek olarak kısaltılmış unvanınızın yazılmasında sakınca olmayacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.