Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faturalandırılmamış hakedişlerin avans hesabından maliyet hesabına aktarılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
20 Haziran 2011

Başlık

Faturalandırılmamış hakedişlerin avans hesabından maliyet hesabına aktarılamayacağı hk.

Tarih

20/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32227-8006-445

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32227-8006-445

20/06/2011

Konu

:

Faturalandırılmamış hakedişlerin avans hesabından maliyet hesabına aktarılamayacağı hk.

 

         

 

İlgi dilekçenizde; iş ortaklığınızın ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının ihalesini yapmış olduğu ... aldığınız ve bu işin yapımı için mal ve hizmet alımı yaptığınız ... 'nin yaptığı imalatları hak edişler doğrultusunda faturalandırdığı, ancak son imalatlarda düzenlenen faturadan sonra yapılan işler için fatura düzenlenmediği ve taşeron firma için yapılan ödemelerin devam ettiği ve bu ödemelerin avans hesabında tutulduğu, taşeron firmaya yapılan ihtarlara rağmen fatura düzenlenmemesi nedeniyle hukuki yollarla fatura talep edildiği belirtilerek, ihale sözleşme şartlarına göre işin süresi ... tarihinde bitmesi nedeniyle avans hesabında gözüken bu tutarın ne şekilde maliyet hesabına intikal ettirileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İspat edici kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinde "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almaktadır.

Vergi mevzuatımızda vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti esastır. Vergi idaresinin vergiyi doğuran olayı tespit edebilmesi için üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelerde kayıtların tevsiki zorunludur.

Ayrıca, 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin Muhasebe Usul ve Esasları/1-Muhasebenin Temel kavramları başlığı altında yer alan "7- Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı"nda; "Bu kavram, muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade eder." açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu itibarla, iş ortaklığınızın Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından ihale yoluyla aldığı ... işi kapsamında mal ve hizmet alımı yaptığı ... 'nin faturalandırmadığı ve avans hesabında bulunan hakediş ödemelerinin maliyet hesaplarına aktarılması ancak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan belgelere dayandırılması şartıyla mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.