Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devir faturasının gerçek bir mal alım satım işlemi için değil gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için düzenlenmesi durumunda Ba- Bs formunda gösterilme zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
21 Haziran 2011

Başlık

Devir faturasının gerçek bir mal alım satım işlemi için değil gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için düzenlenmesi durumunda Ba- Bs formunda gösterilme zorunluluğu hk.

Tarih

21/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-798

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-798

21/06/2011

Konu

:

Ba - Bs formu hk.

 

         

 

İlgi dilekçenizde, ... Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, çoğunlukla ithal ettiğiniz ve yurt içinden  temin ettiğiniz solvent türevi kimyasal maddeler ve diğer hammadde  ve yardımcı maddeleri kullanarak boya hammaddesi olan alkit reçine imal ettiğinizi ve yurt içi ve yurt dışına satışını yaptığınızı, ithal hakkının devri için Gümrük Yönetmeliği gereğince kesilmesi zorunlu olan devir faturasının gerçek bir mal alım satım işlemi için değil gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için düzenlendiğini belirtilerek Ba- Bs formunda gösterilme zorunluluğu olup olmadığı hususunda görüş talep etmektesiniz.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 1/1 inci  maddesinde; Türkiye'de ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, 1/2 inci maddesinde de her türlü mal ve hizmet ithalatın KDV'ne tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. Aynı kanunun 16/1-c maddesi ile Gümrük Kanunundaki transit  ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallara ilişkin teslimler vergiden müstesnadır.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 148, 149 ve mükerrer 257'nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmış, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de sözkonusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri yeniden belirlenmiştir.

396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar Ve Hadler" başlıklı bölümün (1.2.1.) bendinde "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir" açıklamasına yer verilmiştir.

Anılan tebliğin (1.2.2.  ) bendinde de;  Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TLve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilmesi gerekmektedir.

Aynı Tebliğin 3.2.2. bölümünde; ithalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde Gümrük Beyannamesi giriş tarihi, ihracat işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır" açıklamaları yer almaktadır.

Bu kapsamda, Ba-Bs formlarının en önemli özelliklerinden biri, bu formların ekonomideki aktörler arasındaki mal ve hizmet hareketleri izlemek ve kontrol etmek imkanı sağlamasıdır.  Bu yolla bir mükellefin mal ve hizmet alım/satım zinciri içerisindeki tüm mükellefler tespit edilebilmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, Gümrük Yönetmeliği kapsamında düzenlenen devir faturaları Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergiden istisna edilmiştir. Ancak ekonomik aktörler arasındaki mal ve hizmet hareketlerinin tespit edilebilmesi için düzenlenen devir faturalarının Ba - Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.