Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Boşalan palet ve konteynırların varış yerinden geri getirilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
08 Temmuz 2011

Başlık

Boşalan palet ve konteynırların varış yerinden geri getirilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

Tarih

08/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-897

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-897

08/07/2011

Konu

:

Boşalan palet ve konteynırların varış yerinden geri getirilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, palet ve konteynırların kiralanması veya kiraya verilmesi faaliyeti ile iştigal eden şirketinizin, müşterilerinizin ihtiyaçları doğrultusunda sevk irsaliyesi düzenlemek suretiyle göndermiş olduğu palet ve konteynırların anlaşmalı olduğunuz nakliye firmasınca mal gönderilen üçüncü kişilerden toplanarak şirketiniz merkezine geri getirilmesi işleminde sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hususu sorulmaktadır.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Faturanın şekli" başlıklı 230'uncu maddesinin 5'inci fıkrasında; malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesinin ve taşıtta bulundurmasının şart olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanun'un "Taşıma ve otel işletmelerine ait belgeler" başlıklı 240'ıncı maddesinin (A) fıkrasında ise; "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzelkişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi amacıyla düzenlenen bir belge olup, malları boşaltılan palet veya konteynırların varış yerinden şirketinize geri getirilmesi esnasında satışa sunulan herhangi bir mal hareketinden söz edilemeyeceğinden, sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, söz konusu taşıma işlemine ilişkin olarak anlaşmalı olduğunuz nakliye şirketi tarafından taşıma irsaliyesi düzenleneceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.