Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hizmetin ifasından 10-12 ay sonra tahsilat yapılması halinde faturanın düzenleneceği tarih PDF Yazdır e-Posta
13 Temmuz 2011

Başlık

Hizmetin ifasından 10-12 ay sonra tahsilat yapılması halinde faturanın düzenleneceği tarih hk.

Tarih

13/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.20.15.01-40-MUK-2010-190-198

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.01-40-MUK-2010-190-198

13/07/2011

Konu

:

Belge düzeni

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Veteriner Hekimler Odası ile ... Birliği arasında yapılan protokol gereğince, birlik üyelerine ifa edilen suni tohumlama hizmet bedelinin tohumlama tarihinden itibaren 10-12 ay sonra tahsil edileceği belirtilerek, söz konusu hizmete ilişkin faturanın hangi tarihte düzenleneceği hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." denilmektedir.

Aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 inci fıkrasında, "Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 10 uncu maddesinin (a) bendine göre; vergiyi doğuran olay, malın teslimi ve hizmetin yapılması ile meydana gelmektedir. Aynı maddenin (b) bendinde ise; malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle, (c) bendinde de; kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutat olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması anında meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümler çerçevesinde, ... Birliği üyelerine verilen suni tohumlama hizmetine ilişkin bedel suni tohumlama hizmetinin ifasından 10-12 ay sonra tahsil edilse dahi, firmanız tarafından söz konusu hizmete ilişkin faturanın hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi ve katma değer vergisinin hesaplanarak ilgili vergilendirme döneminde beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.