Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yenisi alınmak suretiyle yenilenen makinenin elden çıkarılması nedeniyle oluşan karın VUK'nun 328'inci maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2011

Başlık

Yenisi alınmak suretiyle yenilenen makinenin elden çıkarılması nedeniyle oluşan karın VUK'nun 328'inci maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hk.

Tarih

15/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1001

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1001

15/07/2011

Konu

:

Yenisi alınmak suretiyle yenilenen makinenin elden çıkarılması nedeniyle oluşan karın VUK'nun 328'inci maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği.

 

         

 

İlgi dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin tekstil imalat alanında faaliyet gösterdiği  2008 yılı içerisinde aktifinizde kayıtlı olan brode nakış işleme makinesinin satılarak satış karının yenileme fonunda bekletildiği, brode nakış makinesinin  işletmede perde üretim faaliyeti sürecinde tekrar kullanılmayacağı belirtilerek,  perde dokuma makinesi alınırken pasifte yer alan yenileme fonunun kullanılmasının mümkün olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Amortismana tabi malların satılması" başlıklı 328 inci maddesinde "Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması halinde alınan bedel ile bunların envanter defterinde kayıtlı değerleri arasındaki fark kar ve zarar hesabına geçirilir. İşletme hesabı esasında defter tutan mükelleflerle serbest meslek kazanç defteri tutan mükellefler bu farkı defterlerinde hasılat veya gider kaydederler.

Amortisman ayrılmış olanların değeri ayrılmış amortismanlar düşüldükten sonra kalan meblağdır.

Devir ve trampa satış hükmündedir.

Şu kadar ki satılan iktisadi kıymetlerin yenilenmesi işin mahiyetine göre zaruri bulunur veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa bu takdirde satıştan tahassül eden kâr yenileme giderlerini karşılamak üzere, pasifte geçici bir hesapta azami üç yıl süre ile tutulabilir. Her ne sebeple olursa olsun bu süre içinde kullanılmamış olan kârlar üçüncü yılın vergi matrahına eklenir. Üç yıldan önce işin terki, devri veya işletmenin tasfiyesi halinde bu kârlar o yılın matrahına eklenir.

Yukarıdaki esaslar dahilinde yeni değerlerin iktisabında kullanılan kâr, yeni değerler üzerinden bu kanun hükümlerine göre ayrılacak amortismanlara mahsup edilir. Bu mahsup tamamlandıktan sonra itfa edilmemiş olarak kalan değerlerin amortismanına devam olunur" hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm uyarınca, yenileme fonunun ayrılabilmesi, amortismana tabi bir iktisadi kıymetin varlığı ile bu kıymetin satılmasından oluşan kârın aynı neviden bir iktisadi kıymetin alımında kullanılması halinde söz konusu olmaktadır.

Ancak, söz konusu olayda brode nakış işleme makinesinin perde üretim faaliyeti sürecinde tekrar kullanılmayacağı ve alınacak  perde dokuma makinesinin de perde üretim faaliyeti sürecinde kullanılması hususları göz önüne alındığında, brode nakış makinesinin satış karından kaynaklanan ve pasifte yer alan yenileme fonunun yeni alınacak perde dokuma makinesinin amortismanında kullanılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.