Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Noterlerde yapılan işlemlere konu tahsilatların tevsik zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2011

Başlık

Noterlerde yapılan işlemlere konu tahsilatların tevsik zorunluluğu hk.

Tarih

15/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-985

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-985

15/07/2011

Konu

:

Noterlerde yapılan işlemlere konu tahsilatların tevsik zorunluluğu.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla; ikinci el oto alım satım yaptığınız, noterler nezdinde yapılan satış sözleşmesinden sonra fatura düzenlediğiniz belirtilerek, söz konusu satışların tahsilâtlarının banka ve finans kurumları aracılığıyla gerçekleştirme zorunda olup olmadığınız hususunda Başkanlığımız görüşleri talep edilmiştir.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Yetki" başlıklı mükerrer 257 nci maddesinin 2 nci bendinde, " Maliye Bakanlığı mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirlemeye yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan; 323 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar" başlıklı 4 üncü maddesinde "Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerine ilave olarak aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda yapılan işlemler de ilave edilmiştir.

...

3-Noterlerde,

...

yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır."  açıklaması yer almaktadır.

Buna göre; 8.000 TL üzerinde olup noter kanalı ile yapılan araç satışlarınıza ilişkin tahsilâtlarınızın banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesi rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.