Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mükellefin aracının yarı hissesini sattığı kişiyle adi ortaklık kurması durumunda faturalandırmanın nasıl olacağı PDF Yazdır e-Posta
18 Temmuz 2011

Başlık

Mükellefin aracının yarı hissesini sattığı kişiyle adi ortaklık kurması durumunda faturalandırmanın nasıl olacağı hk.

Tarih

18/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-11-58-140

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-11-58-140

18/07/2011

Konu

:

Mükellefin aracının yarı hissesini sattığı kişiyle adi ortaklık kurması durumunda faturalandırmanın nasıl olacağı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında özel halk otobüsü ile yolcu taşımacılığı faaliyetinden kayıtlı mükellef olduğunuz, adınıza kayıtlı özel halk otobüsünün yarı hissesini satmaya karar verdiğiniz, otobüsün yarı hissesini alacak kişiyle adi ortaklık olarak faaliyetinize devam edeceğinizden bahisle aracınızı satarken düzenleyeceğiniz faturanın aracın tam değerinde mi yoksa yarı değeri üzerinden mi olacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

Mezkur Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla, kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

Buna göre, otobüs satışını yaptığınız tarihten itibaren 7 gün içerisinde gerçek satış bedelinin tamamı üzerinden şahsınız adına fatura kesmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.