Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yolcu taşıma biletlerinin iptal edilmesi halinde tahsil edilecek tazminat bedeli için düzenlenecek belge PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2011

 

Başlık

Yolcu taşıma biletlerinin iptal edilmesi halinde tahsil edilecek tazminat bedeli için düzenlenecek belge hk.

Tarih

19/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-117-141

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-117-141

19/07/2011

Konu

:

Yolcu taşıma biletlerinin iptal edilmesi halinde tahsil edilecek tazminat bedeli için düzenlenecek belge.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde; karayolu ile şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetinden dolayı ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şehirlerarası yolcu terminallerinde ve acenteler aracılığı ile şehirlerarası yolcu taşıma bileti düzenlediğinizi, biletlerin tüm acente ve terminallerde sistematik bir şekilde tek tip yazıcı ile anlaşmalı matbaalarda bastırıldığını belirterek, önceden rezervasyon yaptırarak bilet satın almış olan yolcuların bu biletleri otobüsün hareket saatine 24 saatten az süre kaldığında iade etmeleri durumunda bilete cezai bir şart ve tazminat koymak suretiyle kendilerinden bilet iade bedeli tahsil edileceğini ve bu tahsil edilecek tutar karşılığında müşterilerinize fatura düzenleyeceğinizden bahisle teknik olarak önceden yazıcıya konulmuş biletlerin değiştirilerek fatura nüshasının konulmasının mümkün olmaması nedeniyle söz konusu tahsil edilen tutar karşılığında fatura yerine bilet düzenleyip düzenleyemeyeceğinizi, fatura düzenleme zorunluluğunuzun bulunması halinde bilet nüshasına fatura yerine geçer ibaresi konularak fatura üzerindeki bulunması gereken asgari bilgilerin de yer alması şartı ile bilet üzerinde (bilet/fatura) "Faturadır" ibaresinin konularak müşterilerinize bu belgenin verilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229'uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 232'nci maddesinde de fatura kullanma mecburiyeti olan mükellefler hakkında açıklamalara yer verilmiştir.     

Öte yandan, aynı Kanun'un 233'üncü maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

1.Perakende satış fişleri;         

2.Makineli kasaların kayıt ruloları;

3.Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleriseri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

Vergi Usul Kanununda her bir vesikanın ayrı ayrı tanımı yapılmış olup, herhangi bir vesikanın üzerine başka bir vesika olduğuna ilişkin şerhler düşülebileceğine ilişkin bir hüküm de yer almamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, satmış olduğunuz biletlerin hareket saatine  24 saatten az bir süre kala iade edilmesi durumunda yolculardan tahsil edeceğiniz bedel için fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, söz konusu tazminat bedeli için yolcu taşıma bileti üzerine "Faturadır" ibaresi ekleyerek müşterilerinize vermeniz mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.