Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç kiralama faaliyetinde bulunan mükellefin kiraladığı araçlarda vergi levhası bulundurma zorunluluğu olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2011

Başlık

Araç kiralama faaliyetinde bulunan mükellefin kiraladığı araçlarda vergi levhası bulundurma zorunluluğu olup olmadığı hk.

Tarih

02/08/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32005-5792-590

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32005-5792-590

02/08/2011

Konu

:

....... Oto Kiralama A.Ş.

 

         

 

           İlgi dilekçenizde, .... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ..... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin ana faaliyet konusunun binek ve ticari araç kiralama ve ikinci el araç satışı olduğu, operasyonel kiralama suretiyle kiraya vermiş olduğunuz araçlarınızda vergi levhası asmadığınız gerekçesiyle şirketiniz adına özel usulsüzlük cezaları kesildiği belirtilerek, gerek kiralamak amacıyla satın almış olduğunuz araçlarınızda gerekse finansal kiralama şirketlerinden temin edilerek üçüncü kişilere kiraladığınız araçlarınızda vergi levhası asma zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

           213 sayılı Vergi Usul Kanununun 6111 sayılı Kanunun 82 inci maddesiyle değişen 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında; "Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.

           27.05.2011 tarihli ve 27946 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 408 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Vergi Levhalarının Bulundurulacağı Yerler" başlıklı 2.5 inci bölümünde taşıt işletmelerinin ayrıca taşıtlarında (taşıt işletmesi ifadesi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.) vergi levhası bulundurmak zorunda oldukları hüküm altına alınmıştır.

           Buna göre, gerek aktifinizde kayıtlı araçların gerekse başka şahıslardan kiralanmak suretiyle üçüncü kişilere kiraladığınız araçlarda vergi levhası bulundurma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.