Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Başka bir şirkete ait tarlada maden aramak üzere maden arama ruhsatı alan şirketin, faaliyete geçtikten sonra tarladan çıkan toprağı tarla sahibi şirketin fabrikasına nakletmesi halinde, taşınan toprak için fatura kesme zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2011

Başlık

Başka bir şirkete ait tarlada maden aramak üzere maden arama ruhsatı alan şirketin, faaliyete geçtikten sonra tarladan çıkan toprağı tarla sahibi şirketin fabrikasına nakletmesi halinde, taşınan toprak için fatura kesme zorunluluğu hk.

Tarih

17/08/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.19.10.00-VUK-2010-230-14

Kapsam

 T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.19.10.00-VUK-2010-230-14

17/08/2011

Konu

:

Maden Sevk Fişi-Fatura

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Vergi Dairesinin ... vergi numarasında kayıtlı bulunan şirketinize ait ... mevkiindeki tarla üzerinde bir firmanın maden arama ruhsatı izni almak istediği, bunun üzerine şirketinizce noterden muvafakatname verildiği ve firmanın maden arama ruhsatı izni aldığı, faaliyete geçtikten sonra tarladan çıkan toprağı fabrikanıza nakletmeye başladığı, toprağın fabrikanızda hammadde olarak kullanıldığı, firmanın taşınan toprak için tarafınıza fatura kesmek istediği, tarlanın mülkiyeti tarafınıza ait olduğundan toprak için fatura kesilmemesi sadece nakliye bedeli için fatura kesilmesi gerektiği kanaatinde olduğunuz, firmanın ise Maden Kanununa fatura kesmek zorunda olduğunu belirttiği ifade edilerek konu hakkında Defterdarlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığımeblağı göstermek üzere emtiayı satan veya iş yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.

             Bu hükme göre, fatura satılan emtia veya yapılan hizmet karşılığında düzenlenmesi gereken bir belgedir. Bu itibarla, şirketiniz adına kayıtlı tarla üzerinde maden arama ruhsatı iznine sahip firmanın, tarladan çıkan toprağın nakliyesi hizmeti vermesi durumunda sadece bu hizmet için fatura düzenlemesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinde, "Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticarî değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre madendir.

            Madenler aşağıda sıralanan gruplara göre ruhsatlandırılır:

            I. Grup madenler

            a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.

            b) Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar..." hükmü, 4 üncü maddesinde ise " Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir." hükmü yer almaktadır.

            Bu itibarla, söz konusu tarladan çıkarılan toprağın  1 inci Grup Maden kapsamında ve devletin tasarrufunda olduğu dolayısıyla  mülkiyetinizde olduğu kabul edilemeyeceği hususu dikkate alındığında tarafınıza teslim edilen toprak için fatura düzenlenecektir.

             Bilgilerinize rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.