Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Terzilik faaliyeti dolayısıyla alış-veriş merkezinde bulunan müşterilere yapılan hizmet ifaları karşılığında hizmetin gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi günlük süre içerisinde fatura düzenlenmesi gerektiği PDF Yazdır e-Posta
09 Eylül 2011

Başlık

Terzilik faaliyeti dolayısıyla alış-veriş merkezinde bulunan müşterilere yapılan hizmet ifaları karşılığında hizmetin gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi günlük süre içerisinde fatura düzenlenmesi gerektiği hk.

Tarih

09/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.10.15.02-2010.VUK.127-868-90

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.10.15.02-2010.VUK.127-868-90

09/09/2011

Konu

:

Fatura düzenleme süresi

 

         

 

           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, terzilik faaliyetinden dolayı İlimiz ... T.C. kimlik numarasında kayıtlı mükellef olduğunuz, alış-veriş merkezinde müşterileriniz olan bazı firmalarca şahsınızdan ay sonlarında tek fatura kesmenizin istenildiği belirtilerek, aylık dönemler halinde fatura düzenlemenizin mümkün  bulunup bulunmadığının bildirilmesi istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Faturanın  Nizamı" başlığını taşıyan 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, 29/07/2004 tarihli ve 25537 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 336 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, dileyen eczanelerin, çalışanlarının reçetelerini karşılamak üzere sözleşme yaptıkları kamu kuruluşları ile sınırlı olmak üzere, ilgili kuruluşların çalışanlarına yaptıkları ilaç teslimlerinde kamu kuruluşlarınca karşılanacak paya ilişkin tutarı içeren faturayı, ay sonunda tüm çalışanlar için ve tek bir fatura şeklinde düzenleyebilecekleri belirtilmiştir. Söz konusu genel tebliğ ile getirilen bu imkan münhasıran eczaneler için tanınmış olup, diğer alanlarda faaliyet gösteren mükellefler için böyle bir düzenleme bulunmamaktadır.

            Bu nedenle, terzilik faaliyetiniz dolayısıyla alış-veriş merkezinde bulunan müşterilerinize yaptığınız hizmet ifaları karşılığında hizmetin gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi gün içerisinde fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Ancak, yedi günlük dönemler dahilinde aynı firmaya vermiş olduğunuz hizmetler için birinci günden itibaren 7 günü aşmamak kaydıyla toplu fatura kesmeniz mümkündür.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.