Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Seyyar pazarcılık faaliyetinde bulunan mükelleflerin vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunup bulunmadığı PDF Yazdır e-Posta
09 Eylül 2011

Başlık

Seyyar pazarcılık faaliyetinde bulunan mükelleflerin vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunup bulunmadığı hk.

Tarih

09/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.10.15.02-2011.VUK.127-907-92

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmeleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.10.15.02-2011.VUK.127-907-92

09/09/2011

Konu

:

Vergi Levhası

 

         

 

            Başkanlığımıza göndermiş olduğunuz ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda, seyyar olarak pazarcılık faaliyeti ile iştigal eden mükelleflere vergi levhası alınıp alınmayacağının bildirilmesi istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5'inci maddesinde; "... Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren (6111 sayılı Kanunla değiştirilen ibare) levhayı almak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir..." hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, 27/05/2011 tarihli ve 27946 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 408 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Vergi Levhasının Alınması ve Bulundurulması" başlıklı (2.3.) bölümünde; "Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.

            Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra,  mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklardır. Yazdırılan vergi levhalarının bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulundurulması mecburidir.

            ..............................

            Kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, vergi levhalarına yukarıda belirtildiği şekilde erişebilecekleri gibi bağlı bulundukları meslek odaları aracılığıyla da internet vergi dairesi üzerinden erişebilirler.

            ............................."

            denilmiş olup, aynı Genel Tebliğin (5.) bölümünde ise; 2010 yılına münhasır olarak, gelir (kazancı basit usulde vergilendirilenler dahil) ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yukarıdaki esaslara göre oluşturulmuş vergi levhalarını 1 Haziran ile 30 Haziran 2011 tarihleri arasında internet vergi dairesinden çıktı alacakları ve bu Tebliğde sayılan yerlerde bulunduracakları belirtilmiştir.

            Yine aynı Genel Tebliğin (2.5.) bölümünde, vergi levhalarının iş yerlerinin; merkezlerinde, şubelerinde, satış mağazalarında, çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde, taşıt işletmelerince ayrıca taşıtlarında (taşıt işletmesi ifadesi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.) yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulundurulacağı açıklanmıştır.

            Buna göre, vergi levhalarının bulundurulmak zorunda olduğu yerler; iş yerlerinin 408 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (2.5.) bölümünde tek tek sayılan bölümleri olup, sabit bir iş yeri bulunmayan mükelleflerin vergi levhası bulundurma mecburiyeti olmayacağı tabiidir.

               Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.