Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yanlış düzenlenen ilk araç alım sözleşmenizin geçersizliği nedeniyle yanlışlığın düzeltilmesi amacıyla …2010 tarihinde yeniden satış alış işleminde tekrar fatura düzenlenmesinin gerekip gerekmediği PDF Yazdır e-Posta
10 Eylül 2011

Başlık

Yanlış düzenlenen ilk araç alım sözleşmenizin geçersizliği nedeniyle yanlışlığın düzeltilmesi amacıyla …2010 tarihinde yeniden satış alış işleminde tekrar fatura düzenlenmesinin gerekip gerekmediği hk.

Tarih

10/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1568

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1568

10/09/2011

Konu

:

Araç satışında belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda .../2010 tarihinde ..... plakalı araç için noterde yeni düzenlemelerde alım satım işlemi yapıldığını, noterdeki memurun dikkatsizliği sonucu yanlış düzenlenen ilk araç alım sözleşmenizin geçersizliği nedeniyle yanlışlığın düzeltilmesi amacıyla .../2010 tarihinde yeniden satış alış işlemi yaptığınız belirtilerek, aynı araç için noterde gerçekleştirilen her alım satım işlemi dolayısıyla fatura düzenlenmesinin gerekip gerekmediği hususu sorulmaktadır.

             Bilindiği üzere;  2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 20'inci maddesinin 2/d bendinde; "Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu bulunmadığının tespit edilmesi ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmaması halinde, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir..." hükmü yer almaktadır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 3' üncü maddesinin (B) bendinde; "İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır." hükmüne yer verilmiştir.

            Anılan Kanun'un 227'nci maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.", 229'uncu maddesinde "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.", 230'uncu maddenin 5'inci bendinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükümleri yer almaktadır.

            Buna göre; vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esas olduğundan, yanlışlığın düzeltilerek aracın tescil işleminin tamamlanabilmesi amacıyla mükellefin alıcı, satıcı ve tekrar alıcı durumunda bulunması sebebiyle aracın alımı sırasında ilk olarak düzenlenen fatura ile sonraki işlemler arasında illiyet bağı kurulması ve ayrıca fatura düzenlenmemesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.