Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alınan siparişler üzerine birden fazla müşteriye aynı araçla sevk edilen malların sevk irsaliyesinin nasıl düzenleneceği PDF Yazdır e-Posta
14 Eylül 2011

Başlık

Alınan siparişler üzerine birden fazla müşteriye aynı araçla sevk edilen malların sevk irsaliyesinin nasıl düzenleneceği hk.

Tarih

14/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-208-105

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-208-105

14/09/2011

Konu

:

Alınan siparişler üzerine birden fazla müşteriye aynı araçla sevk edilen malların sevk irsaliyesinin nasıl düzenleneceği hakkında.

 

         

 

            İlgi kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, perakende ... ticareti yaptığınız, alınan siparişleri şirketinize ait araçlarla birden fazla müşterilerin  adreslerine toplu olarak sevk ettiğiniz belirtilerek, bu şekildeki toplu sipariş teslimlerindeki sevk irsaliyesini düzenlerken bir adet irsaliyeye her müşterinin adı, soyadı ,adresi ve mal miktarlarını yazmak suretiyle sevk irsaliyesi düzenlemenin Vergi Usul Kanununa göre mümkün olup olmadığına ilişkin görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 230/5 inci maddesinde yer alan, "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)" hükmü ile sevk irsaliyelerinin düzenleme esasları belirlenmiş olup, aynı Kanunun 231/5 inci maddesinde de "Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içersinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.       

             Konuya ilişkin olarak yayımlanan, 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin C/1-a bölümünde; "Alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerinde teslim edilmek üzere, satıcı tarafından kendi nakil vasıtasıyla mal gönderilmesi halinde; nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek sevk irsaliyesi düzenlenecek, sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif Müşteriler" ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası, sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılması mümkündür. Bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturaları malın teslimi anında düzenlenecek ve faturalara sevk irsaliyesinin numarası kayıt edilecektir. Ayrıca, her satış için sevk irsaliyesi düzenlenmeyecek, ancak faturaya işyerinde teslim edildiğine ilişkin şerh verilecektir.    

          Bu şekilde düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile sevk edilen mallar için yedi günlük süre beklenilmeksizin faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur. Perakende satışlarda ise perakende satış fişinin malın teslimi anında düzenleneceği esasen tabiidir." denilmektedir. 

            Buna göre, sipariş üzerine yaptığınız teslimatlarda alıcıların kimler olacağı, ne miktarda mal alacaklarının belli olduğu ve alıcılara iş yeri veya ikametgâh adreslerinde teslim edilmek üzere şirketinize ait vasıta ile mal gönderilmesi durumunda,  her alıcı için ayrı sevk irsaliyesi düzenleyerek taşıtta bulundurmanız gerekmektedir. Ayrıca, faturanın sonradan düzenlenecek olması halinde, malların teslim edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.  

            Bununla birlikte, aynı araç içerisinde alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerlerinde teslim edilmek üzere  mal bulundurulması halinde bu mallar için muhtelif müşteriler ibareli tek bir sevk irsaliyesi düzenlemeniz mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, teslim edilen mala ait faturanın malın teslimi sırasında düzenlenmesi gereklidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.