Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mesai saatleri dışında ve hafta sonunda müşterilerden alınan bedellerin bankaların belirtilen gün ve saatlerde kapalı olması dolayısıyla 8.000, TL'yi aşan ödemelerin tevsiki ile seyyar olarak toptan altın satanların (çantacıların) satışlarının tevsiki PDF Yazdır e-Posta
23 Eylül 2011

Başlık

Mesai saatleri dışında ve hafta sonunda müşterilerden alınan bedellerin bankaların belirtilen gün ve saatlerde kapalı olması dolayısıyla 8.000, TL'yi aşan ödemelerin tevsiki ile seyyar olarak toptan altın satanların (çantacıların) satışlarının tevsiki hk.

Tarih

23/09/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.19.10.00-VUK-2010-257-21

Kapsam

 T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.19.10.00-VUK-2010-257-21

23/09/2011

Konu

:

Tahsilat ve Ödemelerin Tevsiki

 

         

 

            İlgide kayıtlı Özelge Talep Formunda,  ..... vergi numarasında kuyumculuk faaliyetinden dolayı kayıtlı bulunan şirketiniz tarafından mesai saatleri dışında ve hafta sonunda müşterilerinizden alınan hurda niteliğindeki altının bedeli ile seyyar olarak toptan altın satanlardan (çantacı) alınan altın bedelinin bankaların belirtilen gün ve saatlerde kapalı olması dolayısıyla 8.000,00-TL'yi aşan ödemelerin nasıl ödeneceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257'inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığına, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini, banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirlemeye yetkisi verilmiştir.

            320 Sıra No.luVergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, Tevsik zorunluluğunun (belli tutarı aşan tahsilat ve ödemelerin banka, özel finans kurumu ve postaneler vb. mali kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunluğu) kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemelerin gireceği belirtilmiştir.

            332 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemelerin tutarı 01.05.2004 tarihinden itibaren 8.000,00-TL olarak belirlenmiştir.

            Buna göre, 01.05.2004 tarihinden itibaren 8.000,00.-TL limiti aşan tahsilat ve ödemeler banka, özel finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunlu olup, bu tutarın üzerindeki altın alımlarının mesai saatleri dışında veya hafta sonunda yapılması durumunda da, işlemlerin internet bankacılığı kullanılarak veya açık olan posta idareleri aracı kılınarak yapılması ve bu işlemler sonucunda oluşan belgelerle tevsik edilmesi zorunludur.

            Diğer taraftan, seyyar olarak toptan altın satanların (çantacıların) satış sırasında kendilerine ait POS cihazı bulundurmaları halinde, POS cihazı ile yapılan tahsilatların bankacılık sistemi kullanılarak yapılan tahsilat olarak kabul edileceği tabiidir.

            Bilgilerinize rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.