Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi tevkifatının fatura üzerinde gösterilmesi PDF Yazdır e-Posta
26 Eylül 2011

Başlık

Vergi tevkifatının fatura üzerinde gösterilmesi hk.

Tarih

26/09/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.14.10.00-VUK/490--40

Kapsam

 T.C.

BOLU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.14.10.00-VUK/490--40

26/09/2011

Konu

:

Vergi tevkifatının fatura üzerinde gösterilmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz incelenmiş olup  .... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, .... mahallesinde kendi adınıza inşaat işi yaptığınız, bu inşaata ilişkin bazı imalatları da götürü bedel üzerinden anahtar teslimi sözleşme mukabili taşeron firmalara yaptırdığınız ve bu  işler için tarafınıza düzenlenecek faturalardan vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmşıtır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesikadır."  hükmüne yer verilmiştir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 42 inci maddesinin 1 inci bendinde, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleride inşaat işi sayılır.) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterileceği, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin 3 üncü bendinde de anılan Kanunun 42 inci maddesi kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden %3 oranında vergi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, yapılan işin yıllara sari inşaat işi  olması halinde, işi yapan mükelleflerin almış oldukları avans ödemeleri üzerinden %3 oranında tevkifat yaparak bağlı bulunduğu vergi dairesine sorumlu sıfatıyla ödemeleri gerekmektedir. İstihkak ödemelerinin ise, hakedişlerin işverene fatura düzenlenmesi suretiyle yapılması halinde, işveren onaylanan hakediş tutarı üzerinden %3 tevkifat yaparak ilgili dönemde bağlı bulunduğu vergi dairesine ödemesi gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.