Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakanlıktan alınana ödeneğin harcandığı yerlerin tespiti amacıyla Bakanlıkça aslı istenen belgelerin fotokopilerinin asılları yerine muhafaza edilip edilemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
20 Ekim 2011

Başlık

Bakanlıktan alınana ödeneğin harcandığı yerlerin tespiti amacıyla Bakanlıkça aslı istenen belgelerin fotokopilerinin asılları yerine muhafaza edilip edilemeyeceği hk.

Tarih

20/10/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.17.02-VUK-2010-335

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.17.02-VUK-2010-335

20/10/2011

Konu

:

Defter ve vesikaların muhafaza zorunluluğu

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden;

-Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz,

-... vakfı olmanız sebebiyle Kültür Bakanlığından yıl içinde ödenek aldığınız,

  

-Ödeneğe konu harcama belgelerinin asıllarının iade edilmemek üzere Kültür Bakanlığınca istenildiği, ancak Vergi Usul Kanununun 253 üncü maddesi gereğince söz konusu belgeleri 5 yıl saklama zorunluluğunuz bulunduğunu belirterek belge asıllarının Kültür Bakanlığına gönderiliyor olması nedeniyle, fotokopilerinin muhafaza edilip edilemeyeceği hususunda görüş talep ettiğiniz,

anlaşılmıştır.

            213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 231inci maddesinin 3 numaralı bendinde "Faturalar en az bir asıl ve bir örnek düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir." hükmü yer almaktadır.

    Diğer taraftan anılan  Kanununun 253 üncü maddesinde ise "Bu kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olanlar, tuttuklarıdefterlerle üçüncü kısımda yazılı vesikaları, ilgili bulundukları yılı takibeden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar." 254 üncü maddesinde ise; "Bu kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olmayanlar. 232, 234 ve 235 nci maddeler mucibince almaya mecbur oldukları fatura ve gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile tanzim tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar." hükümleri yer almaktadır.

            Buna göre, söz konusu madde hükmünden de anlaşılacağı üzere faturaların en az bir asıl bir örnek olmak üzere düzenlenmesi gerekmekte olup birden fazla örnek olarak düzenlenmesi halinde örneğin  üzerine kaçıncı örnek olduğunun işaret edilmesi gerekmektedir.  Buna göre, vakfınızca Kültür Bakanlığına fatura asıllarının ibraz edilmesi gerektiği belirtildiğinden, faturayı düzenleyen mükelleften aslının yanında bir örnek alınması yönünde işlem yapılması uygun olacaktır. Ancak faturanın aslı ile bir örneğinin alınmasının mümkün olmadığı durumlarda faturanın aslının fotokopisi çekilerek faturayı düzenleyen firmanın belge üzerine aslı gibidir kaşesini tatbik etmesinin sağlanması mümkündür.

          Ayrıca, vakfınızca yapılan harcamalara ilişkin olarak alınan örnek veya aslı gibidir kaşeli fotokopi faturaların beş yıl süre ile muhafaza edilmesi gerekmektedir

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.