Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cari hesaplara istinaden yapılan tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
20 Ekim 2011

Başlık

Cari hesaplara istinaden yapılan tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu hk.

Tarih

20/10/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.17.02-VUK-2010-334

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.17.02-VUK-2010-334

20/10/2011

Konu

:

Tevsik zorunluluğu olan ödemeler

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olarak ... otel işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz, ticari ilişkide bulunduğunuz firmalarla olan borç ve  alacaklarınızı cari hesap üzerinden takip ettiğiniz,  bu cari hesaplara istinaden yapacağınız tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu ile ilgili olarak özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır. 

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun Mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile Bakanlığımıza, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka veya benzeri finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir.

            Bu yetkiye istinaden yayımlanan 320, 323, 324, 332 ve 337 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ve uygulamaya ilişkin esaslarıaçıklanmıştır. Söz konusu tebliğlerde; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000-TL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin bankalar, özel finans kurumları (Katılım Bankaları) ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.

            320 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı, İşlem Tutarı ve Başlangıç Tarihi" başlıklı bölümünde, "Tespit edilen tutarın üzerinde kalan işlemlerin tevsik zorunluluğundan kaçınmak amacıyla parçalara ayrılması kabul edilmeyecek, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler tek bir ödeme veya tahsilat kabul edilecektir"  açıklamasına yer verilmiştir.

            323 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Tevsik Zorunluluğunun Tutarı ve Başlangıç Tarihi" başlıklı bölümünde, "Mükellefler, 8.000-Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini 01/08/2003 tarihinden itibaren banka veya özel finans kurumu aracılığıyla yapacaklar ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edeceklerdir. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin de bu kurumlar aracılığıyla yapılması ihtiyaridir. Toplam tutarı 8.000-Türk Lirasını aşan her türlü mal ve hizmet bedeli, avans, depozito, pey akçesi gibi ödeme veya tahsilatları tevsik zorunluluğu kapsamındadır." ifadesi yer almaktadır.

            324 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Tevsik Zorunluluğu" başlıklı bölümünde,   " İşletmelerin kendi ortakları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerle olan ve herhangi bir ticari içeriği olmayan nakit hareketlerinde işlem tutarı 8.000-Türk Lirasını aşıyor ise bunlar da tevsik kapsamında olacağından banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla tahsilat ve ödemeler yapılacaktır. " açıklaması yer almaktadır.

            Buna göre, 8.000-Türk Lirası tutarını aşan mal ve hizmet teslimlerine ilişkin ödemelerin, ödemeler kısım kısım yapılsa dahi mezkur Tebliğlerde sayılan aracı kurumlar vasıtasıyla yapılması gerekmektedir. Ayrıca, aynı tarihte aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların toplamının 8.000-Türk Lirasını aşması halinde de bu ödemelerin ilgili Tebliğlerde belirtilen aracı kurumlar vasıtasıyla yapılması gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim. 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.