Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fatura ve irsaliyelerinde VUK gereğince bulunması zorunlu bilgiler dışında, reklam, logo, slogan, resim, bilgilendirme notları ve barkod bulunmasının mümkün olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
20 Ekim 2011

Başlık

Fatura ve irsaliyelerinde VUK gereğince bulunması zorunlu bilgiler dışında, reklam, logo, slogan, resim, bilgilendirme notları ve barkod bulunmasının mümkün olup olmadığı hk.

Tarih

20/10/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-vuk-229-128

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-vuk-229-128

20/10/2011

Konu

:

Fatura ve irsaliyelerinde VUK gereğince bulunması zorunlu bilgiler dışında, reklam, logo, slogan, resim, bilgilendirme notları ve barkod bulunmasının mümkün olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formundan; müşteriler adına tanzim edilen faturalarda Vergi Usul Kanunu uyarınca bulunması gereken zorunlu bilgilerin dışında arta kalan kısımlara reklam, logo, slogan, resim, bilgilendirme notları, basılıp basılmayacağını ve teknolojiyi kullanarak daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla gerek fatura ve gerekse sevk irsaliyelerinin uygun bir bölümüne barkod eklenmesi hususlarında tereddüt oluştuğundan Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, 230 uncu maddenin 5 inci fıkrasında ise sevk irsaliyesinin tanımı yapılmış,  230 ve 231 inci maddelerde  ise fatura ve sevk irsaliyesinde  bulunması zorunlu asgari bilgiler ve faturanın ve sevk irsaliyesinin nizamına ilişkin hükümlere  yer verilmiştir.

            Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, anılan Kanunda faturada ve sevk irsaliyesinde  bulunması zorunlu olan asgari bilgiler sayılmış olup, başka bilgilerin bulunmayacağına ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

            Buna göre, faturada ve sevk irsaliyelerinde bulunması zorunlu olan bilgilerin okunmasına engel teşkil etmeyecek ve faturanın ve sevk irsaliyelerinin  esas niteliğini bozmayacak şekilde herhangi bir  yüzüne reklâm alınması, logo, slogan, resim ve bilgilendirme notları ile barkod eklenmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

       

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.