Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Nihai tüketicilerden bedelsiz olarak alınacak kullanılmış cep telefonlarında KDV uygulaması ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
24 Ekim 2011

Başlık

Nihai tüketicilerden bedelsiz olarak alınacak kullanılmış cep telefonlarında KDV uygulaması ve belge düzeni hk.

Tarih

24/10/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1833

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1833

24/10/2011

Konu

:

Nihai tüketicilerden bedelsiz olarak alınacak kullanılmış cep telefonlarında KDV uygulaması ve belge düzeni.

 

         

 

            İlgi dilekçenizde, ana faaliyet konusu her marka ve modelden kullanılmış cep telefonlarının geri değer kazanım ve yeniden kullanım amacı ile satın alarak ihracata veya geri dönüşüme sunulması olan Şirketinizin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak halindeki Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında nihai tüketicilerden bedelsiz alacağı kullanılmış cep telefonlarının kayıtlarınıza intikali ile Türkiye'ye yaygın yaklaşık iki bin noktadan lojistik deponuza sevki sırasında hangi belgelerin düzenleneceği ve KDV uygulaması hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 1/1'inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, aynı maddede ticari, sınai, zirai faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre tayin ve tespit olunacağı hüküm altına alınmıştır.

            27/1'inci maddesinde; "Bedeli bulunmayan veya bilinmeyen işlemler ile bedelin mal, menfaat, hizmet gibi paradan başka değerler olması halinde matrah işlemin mahiyetine göre emsal bedeli veya emsal ücretidir." hükmü yer almaktadır.

            Bu açıklamalara göre, nihai tüketiciler tarafından kullanılmış cep telefonlarının KDV mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde ve arızi olarak bedelli veya bedelsiz biçimde şirketinize teslimi ticari nitelik taşımadığından KDV'ye tabi olmayacaktır.

            Ancak, kullanılmış cep telefonu sahiplerinin KDV mükellefi olmaları veya kullanılmış cep  telefonu alım satımını sürekli ve mutad bir faaliyet olarak sürdürmeleri halinde, bu teslimler (bedelsiz teslimler emsal bedeli üzerinden) KDV'ye tabi olacaktır.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "İspat edici kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinde; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.

            ..."

            "Faturanın şekli" başlıklı 230'uncu maddesinin 5'inci bendinde; "Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

            Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir.

            ..."

             "Fatura kullanma mecburiyeti" başlıklı 232'nci maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

            1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,

            2-Serbest meslek erbabına,

            3-Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,

            4-Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,

            5-Vergiden muaf esnafa,

            Sattıkları emtia veya yaptırdıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

            ..."

             "Gider pusulası" başlıklı 234'üncü maddesinde ise; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:

            ...

            3. Vergiden muaf esnafa;

            Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

            ..."

            hükümleri yer almaktadır.

            Buna göre, Şirketiniz tarafından nihai tüketicilerden alınan kullanılmış cep telefonlarının gider pusulası düzenlemek suretiyle kayıtlarınıza intikal ettirilmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, sevk  irsaliyesi ticari mal hareketlerinin izlenmesi için düzenlenen bir belge olup, söz konusu cep telefonlarının Türkiye genelinde yaygın yaklaşık iki bin noktadan lojistik deponuza sevki esnasında sevk irsaliyesi düzenleneceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.