Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dernek tarafından işletilen umumi tuvaletlerden faydalanma bedelinin …\'a ait kartlarla ödeme yapılması halinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
25 Ekim 2011

Başlık

Dernek tarafından işletilen umumi tuvaletlerden faydalanma bedelinin …\'a ait kartlarla ödeme yapılması halinde belge düzeni hk.

Tarih

25/10/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-181-236

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-10-181-236

25/10/2011

Konu

:

Dernek bünyesindeki tuvaletlere .. ait kartlarla ödeme yapılması halinde belge düzeni

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... İktisadi İşletmesinden dolayı ...Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ..ile yaptığınız protokole göre söz konusu tuvaletlerden alınan hizmet bedelinin ....ait bütünleşik kart sistemi ile ödeneceği ve ay sonunda kesilecek fatura karşılığında bedelin .. tarafından banka hesabınıza yatırılacağından bahisle ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinizin bulunup bulunmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmüne yer verilmiş olup, 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 233 üncü maddesinde birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancıbasit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları mal satışları veya hizmet bedellerini perakende satış fişi, makineli kasaların kayıt ruloları veya giriş ve yolcu taşıma biletleri ile tevsik edecekleri hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan,  Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanuna göre, perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlerin Vergi Usul Kanununa göre fatura düzenlemek zorunda olmadıkları satışlarını belgelendirmek üzere ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmaktadır.

             Aynı Kanunun 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasıyla Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak muhtelif tarihlerde yayımlanan Genel Tebliğlerle ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin dışında bırakılan meslek ve iş grupları duyurulmuş olup "tuvalet işletmeciliği" bunlar arasında sayılmamıştır.

             Buna göre, derneğiniz bünyesindeki tuvalet işletmesinde ödeme kaydedici cihaz bulundurulması zorunlu olup, ... ait bütünleşik kart sistemi (... veya Manyetik Kağıt Bilet) ve gişelerde görevli personelin elinde bulunan Pass Kart kullanılarak yapılan geçişler nedeniyle her geçiş için ayrı ayrı ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenerek müşterilere verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, yatırım ve işletme bedeli olarak toplam hâsılatın % 6'sını alacak olan ... tarafından iktisadi işletmenize bu meblağ için fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak yukarıda bahsedilen kartlar vasıtasıyla tahsil edilen tutarların derneğinize aktarımı için ... adına fatura düzenlenmesi, herhangi bir mal teslimi veya hizmet ifası söz konusu olmadığından mümkün bulunmamaktadır. Diğer taraftan para aktarımına ait banka kayıtlarının Vergi Usul Kanunu göre muhafazası ve gerektiğinde ibrazı gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.