Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geri dönüşüm kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile evlerden alınan ambalaj atıklarının değerlemesi ve belgelendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
27 Ekim 2011

Başlık

Geri dönüşüm kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile evlerden alınan ambalaj atıklarının değerlemesi ve belgelendirilmesi hk.

Tarih

27/10/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32278-7774/-940

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32278-7774/-940

27/10/2011

Konu

:

Ambalaj atıklarının değerlemesi ve belgelendirilmesi hakkında.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirket olarak ... yıldır atık sektöründe faaliyet gösterdiğiniz, sokak toplayıcıları veya vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden satın aldığınız atıkları, gider pusulası ile stopaj ödemek suretiyle stoklarınıza dahil ederek faaliyetinizi bugüne kadar sürdürdüğünüz, Ambalaj Atıkları Yönetmeliği gereğince şirketiniz ile ... Belediye Başkanlığı ve ... Vakfı arasında imzalanan sözleşmeye istinaden ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması faaliyetine başlandığı, ambalaj atıklarının bir bedel ödenmeden kaynağında ayrı toplanması faaliyetinin mahiyeti itibariyle iki kaynaktan yapıldığı, bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarından alınan ambalaj atıklarının, belediye adına bir teslim alma fişi ve kantar fişi ile belgelendirildiği, evsel atıkların konutlardan, işyerlerinden toplanmasında ise sadece kantar fişi düzenlendiği, her konut için bir teslim alma makbuzu ve kantar fişi düzenleme imkanı bulunmadığından toplu olarak tartıldığı ve teslim alma fişi düzenlendiği belirtilerek, stoklarınıza dahil olan ambalaj atıklarını resmi olarak nasıl belgelendireceğiniz ve bu işlemden dolayı stopaj yapılıp yapılmayacağı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.

I- GELİR VERGİSİ KANUNU BAKIMINDAN

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında; kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaları gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Yine aynı Kanunun 96 ncı maddesinde; vergi tevkifatının 94 üncü madde kapsamına giren nakden veya hesaben yapılan ödemelere uygulanacağı, bu maddede geçen hesaben ödeme deyiminin vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade edeceği hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi gereğince tevkifat yapılabilmesi için nakden veya hesaben bir ödemenin bulunması gerekmektedir.

Bu itibarla, şirketiniz tarafından yapılan ambalaj atıklarının kaynağında toplanması işi için, nakden veya hesaben bir ödeme yapılmasının söz konusu olmaması halinde Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması söz konusu olmayacaktır.

II- VERGİ USUL KANUNU BAKIMINDAN

 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu, defter tutmak mecburiyetinde olmayan mükelleflerin de vergi matrahlarının tespiti ile ilgili giderlerini tevsike mecbur oldukları hükme bağlanmıştır.

Buna göre, mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak satın aldıkları emtiayı aktiflerine kaydedebilmeleri için, söz konusu kayıtlarını Vergi Usul Kanununda düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarla tevsik etmeleri gerekmekte olup, Vergi Usul Kanununda düzenlenmeyen belgelerin ise vergi kanunları açısından tevsik edici bir hükmü bulunmamaktadır.

Bu kapsamda, Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde, fatura ve fatura yerine geçen belgelere ilişkin düzenlemeler yapılmış olup, söz konusu Kanunun 229, 230, 231 ve 232 inci maddelerinde, faturanın tarifi, şekli, nizamı ve fatura kullanma mecburiyetinde (fatura vermek ve almak zorunda) olanlara dair hükümler; 233, 234 ve müteakip maddelerinde ise, fatura yerine geçen belgelerden perakende satış vesikaları (fatura kullanma haddini aşmamak kaydıyla ), gider pusulası ve diğer belgelere ilişkin hükümler yer almıştır.

Vergi Usul Kanununun 229, 233 ve 234 üncü maddelerine göre fatura, perakende satış fişleri ve gider pusulasının, ticari mahiyetteki alışverişlerde tevsik edici belge olarak düzenlenmesi ve kullanılması esastır. Başka bir ifadeyle, söz konusu belgelerin düzenlenebilmesi için esas itibariyle bir mal veya hizmet alışının olması gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalara göre, stoklarınıza eklenmek üzere ... Belediye Başkanlığı ve ... Vakfı arasında imzalanan sözleşmeye istinaden kaynağında toplanan ambalaj atıklarına ilişkin kayıtlarınızın tevsikinde teslim alma fişi ve kantar fişi gibi belgeler yeterli olmayıp, söz konusu kayıtların 213 sayılı Vergi Usul Kanununda düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi ve teslim alınan ambalaj atıklarının, şirketinizin esas faaliyeti kapsamında emtia olarak kullanılması durumunda ise aktife maliyet bedeliyle kaydedilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.