Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ŞEHİRİÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞINDA BELGE DÜZENİ PDF Yazdır e-Posta
01 Kasım 2011

Başlık

ŞEHİRİÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞINDA BELGE DÜZENİ HK.

Tarih

01/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.63.15.01-213-22

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ŞANLIURFA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.63.15.01-213-22

01/11/2011

Konu

:

ŞEHİRİÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞINDA BELGE DÜZENİ

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ...... arasında 17+1 kapasiteli yolcu minibüsünüzle yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunduğunuz, bu faaliyetinizde işletme hesabı esasına göre defter tuttuğunuz belirtilerek söz konusu faaliyetinizde yolcu taşıma bileti mi yoksa fatura mı düzenleyeceğiniz, fatura düzenlenmesi halinde ise gün sonunda tek bir fatura düzenleyip düzenleyemeyeceğiniz konusunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 233 üncü maddesinde, "İkinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

            1. Perakende satış fişleri;

            2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

            3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

            Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

            Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

             Ayrıca 314 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gerçek usulde vergilendirilen ve işletme hesabı esasına göre defter tutan dolmuş ve taksi işletmecilerinin düzenleyeceği belgeler konusunda açıklamalar yapılmıştır.

             Öte yandan, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun "Tanımlar" başlıklı 2'inci maddesinde Minibüs ve Otobüs'ün tarifleri yapılmış olup,

             -yapısı itibarıyla sürücüsü dahil dokuzile on beş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçların Minibüs,

             -yapısı itibarıyla sürücüsü dahil en az on altı oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçların ise Otobüs,

            olarak kabul edileceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu hükme göre 17+1 yolcu kapasiteli minibüsünüz otobüs olarak kabul edilmektedir.

            Bu itibarla, ....... arası aynı il sınırları içinde kaldığından, yaptığınız taşımacılık faaliyeti şehir içi yolcu taşıma faaliyeti kapsamındadır. Bu faaliyetinizde kullandığınız 17+1 yolcu kapasiteli aracınız ise otobüs olarak değerlendirildiğinden dipkoçanlı yolcu taşıma bileti düzenlemeniz gerekmektedir.

               Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.