Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Evlere süt dağıtımına ilişkin belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2011

Başlık

Evlere süt dağıtımına ilişkin belge düzeni hk.

Tarih

02/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.10.15.02-2010.VUK.127-896-121

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.10.15.02-2010.VUK.127-896-121

02/11/2011

Konu

:

Evlere süt dağıtımına ilişkin belge düzeni.

 

         

 

            Başkanlığımıza vermiş olduğunuz ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şişede günlük taze süt üreterek daha önce abone yapılmış müşterilerinizin evlerine her gün 1 litre süt teslimi yapacağınız, sütleri sabahları 05:00-07:30 saatleri arasında müşterilerinizin kapısına bırakacağınızdan satış fişlerinin kaybolma ihtimali bulunduğu belirtilerek, abone olan müşterilerinize her ayın 1'i ila 30'u arasında teslim edeceğiniz sütlere ilişkin olarak her ayın sonunda her müşteriniz için tek fatura düzenleme imkanınız bulunup bulunmadığının bildirilmesi istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın tarifi; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde yapılmıştır. Aynı Kanunun 231 inci maddesinin (5) numaralı bendinde; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Yine aynı Kanunun "Perakende Satış Vesikaları" başlığını taşıyan 233 üncü maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf  tüccarlar, kazancı  basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

            1. Perakende satış fişleri;

            2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

            3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri,

            Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

            Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanılıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmüne yer verilmiştir.

            Öte yandan, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere, Vergi Usul Kanununa göre fatura kullanma mecburiyeti bulunmayan satışları için ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

            Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 10'uncu maddesinin (a) ve (c) bentlerinde vergiyi doğuran olayın;

            " a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,

             c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,"

            anında meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, 173 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (C/4-a) bölümünde; 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun'a göre ödeme kaydedici cihaz kullanan ve perakende satışlarını ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirme mecburiyeti bulunan mükelleflerden; servis otoları kullanılmak veya sair yollarla evlere veya işyerlerine gitmek suretiyle seyyar olarak emtia ticaretiyle uğraşanlar (mesela; tüpgaz veya diğer emtia) ile aynı şekilde elektrikli veya diğer alet ve makinaların (çamaşır makinası, termosifon, televizyon ve elektronik yazar kasalar gibi) bakım, onarım ve servis hizmetlerini yürütenlerin, satılan mal veya işin bedelini sabit iş yerleri dışında işin yapıldığı veya hizmetin verildiği yerde tahsil etmek mecburiyetinde bulunmaları hallerinde bu faaliyetleri ile ilgili emtia satışlarını veya  hizmet ifası karşılığında alacakları ücretleri Vergi Usul Kanununun 232 ve 233 üncü madde hükümleri gereğince düzenleyecekleri fatura veya perakende satış fişi ile belgelendirebilecekleri belirtilmiştir.

            Buna göre, şirketinizce daha önceden abone yapılmış müşterilerinizin kapısına şişede günlük süt bırakılması doğrudan doğruya nihai tüketiciye yapılan teslim sayıldığından perakende nitelikte satış olarak değerlendirilmekte olup, bu satışlarınızı ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirmeniz gerekmektedir. Ancak satışını yaptığınız sütlere ait bedeli sabit iş yerinizin dışında (müşterilerinizin evinde) tahsil etme mecburiyetinizin bulunması halinde 173 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca bu satışlarınızı fatura veya perakende satış fişi ile belgelendirmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Bu durumda, süt teslimlerinizin sabahın erken saatlerinde gerçekleşmesi nedeniyle satış fişlerini müşteriye verme imkanınız olmadığından bu fişlerin kaybolabileceği gerekçe gösterilerek ay sonlarında her müşteriniz için tek bir fatura düzenlemeniz mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.