Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hizmet sözleşmesinde belirtilen şartların yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesi halinde sözleşme hükmü gereğince kişi/kuruluşlardan tahsil edilen cezai müeyyide mal teslimi veya hizmet ifası kapsamında değerlendirilmese dahi tahsil edilen tutar için fatura düzenlenmesinin mümkün bulundu PDF Yazdır e-Posta
04 Kasım 2011

Başlık

Hizmet sözleşmesinde belirtilen şartların yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesi halinde sözleşme hükmü gereğince kişi/kuruluşlardan tahsil edilen cezai müeyyide mal teslimi veya hizmet ifası kapsamında değerlendirilmese dahi tahsil edilen tutar için fatura düzenlenmesinin mümkün bulunduğu hk.

Tarih

04/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-6259-969

Kapsam

 T.C.     

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-6259-969

04/11/2011

Konu

:

Sözleşme hükümlerine uyulmaması nedeniyle tahsil edilen ceza tutarına ilişkin belge düzeni hk.

 

         

 

            İlgi yazınızda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, ... hizmet yapılabilmesi için kişi ve kuruluşlar ile kurumunuz arasında hizmet sözleşmesi yapıldığı, kişi ve kuruluşların sözleşme hükümlerini yerine getirmemeleri veya eksik yapmaları durumunda, sözleşmenin ilgili maddesine istinaden parasal cezai müeyyide uygulandığı belirtilerek, kuruluşunuz tarafından tahakkuk ettirilen ceza tutarlarına ilişkin olarak fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.

            Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1'inci maddesinin 1 numaralı bendinde, ticarî, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Buna göre kişi veya kuruluşların sözleşme hükümlerini yerine getirmemeleri ya da eksik yerine getirmelerine ilişkin olarak sözleşmenin ilgili maddesine istinaden uygulanan cezai müeyyidelerin tahsili bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden Katma Değer Vergisinin konusuna girmemektedir.

            Diğer taraftan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229'uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

             Havalimanı ve havaalanlarında hizmet yapılabilmesi için kişi/kuruluşlar ile kurumunuz arasında düzenlenen hizmet sözleşmesinde belirtilen şartların yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesi halinde sözleşme hükmü gereğince kişi/kuruluşlardan tahsil edilen cezai müeyyide mal teslimi veya hizmet ifası kapsamında değerlendirilmese dahi tahsil edilen tutar için  fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.