Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından yapılacak malzeme teminine ilişkin hak edişler üzerinden kesilen stopajların mahsubunun nasıl yapılacağı ve malzeme teminine bağlı olarak yapılan teslim ve montaja belge düzenlenmesi PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2011

Başlık

Yurtdışından yapılacak malzeme teminine ilişkin hak edişler üzerinden kesilen stopajların mahsubunun nasıl yapılacağı ve malzeme teminine bağlı olarak yapılan teslim ve montaja belge düzenlenmesi hk.

Tarih

15/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-8330-998

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-8330-998

15/11/2011

Konu

:

Yurtdışından yapılacak malzeme teminine ilişkin hak edişler üzerinden kesilen stopajların mahsubunun nasıl yapılacağı ve malzeme teminine bağlı olarak yapılan teslim ve montaja belge düzenlenmesi hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve ekleri incelenmiş olup merkezi ...'da bulunan Türkiye şubesi olarak faaliyette bulunduğunuz,   ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz. ile yurtdışından malzeme temini ve yurt içinde de teslim ve montaja ilişkin bir sözleşme yaptığınız, yurtdışından temin edilen malzeme bedelinin, ... tarafından ...'da bulunan şirket merkezine ödendiği ve şirket merkezi tarafından ... fatura düzenlendiği, söz konusu malzeme temin işinin Türkiye'deki şubenin taahhüdü kapsamında değerlendirildiği ve hakedişe dahil edilerek % 3  oranında tevkifata tabi tutulacağı belirtilerek şirket merkezi tarafından gönderilecek bir yazı veya dekont ile şubenin kayıt ve hesaplarında yıllara yaygın iş maliyeti olarak işin bitimine kadar gösterilmesinin mümkün olup olmadığı, işin bitiminde işin tamamı üzerinden kesilen tevkifatların Kurumlar Vergisi beyannamesinde mahsup edilip edilemeyeceği, mahsup edilemeyen kısım için şirketin Türkiye şubesi olarak tarafınıza nakden veya mahsuben iade edilip edilemeyeceği, işin bittiği yıl, Türkiye'deki şube kazancının ...'da beyanı sırasında Türkiye'de ödenen Kurumlar Vergisinin ... merkezinin o yıla ait Kurumlar Vergisi beyannamesinde mahsup edilip edilemeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Dar mükellef kurumların iş yeri veya daimi temsilci vasıtasıyla elde edilen kazançlarının tespitinde, aksi belirtilmediği takdirde tam mükellef kurumlar için geçerli olan hükümler uygulanır." hükmü yer almıştır.

            Bu çerçevede, şirketinizin ...'da bulunan merkezi tarafından ... kurumu adına getirilen malzemelerin, şirketinizin Türkiye'deki işyeri tarafından Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında yapımı taahhüt edilen topyekün malzemeli montaj ve inşaat işine ait sözleşme hükümlerine göre tesliminin taahhüt edilmiş olması nedeniyle, söz konusu malzeme bedellerinin anılan firmanın Türkiye'deki işyeri olarak yapılan yıllara sari inşaat işine ait kar veya zarar tespitinde dikkate alınacağı tabiidir.

Öte yandan, yine aynı Kanunun 34 üncü maddesinde; beyannamede gösterilen kazançlardan, Kanunun 30 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre kaynağında kesilmiş olan vergilerin beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edileceği, mahsup edilecek vergilerin beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden fazla olduğu takdirde, bu durumun vergi dairesince mükellefe yazı ile bildirileceği, aradaki farkın ise mükellefin söz konusu yazıyı tebellüğ tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurusu halinde kendisine iade olunacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, hakediş ödemeleri üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uyarınca yapılan vergi kesintilerinin söz konusu işe ait kar veya zararın beyan edildiği kurumlar vergisi beyannamesinde hesaplanan kurumlar vergisinden Kurumlar Vergisi Kanununun 34 üncü maddesi çerçevesinde mahsup edileceği, bu mahsuplar sonunda kalan kısmının ise mükellefe red ve iadesinin yapılacağı tabiidir.

Diğer yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Bu Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmüne yer verilmiş olup, söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

Mezkur Kanunun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticarî vesikadır.", 231 inci maddesinin 5 inci bendinde "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan aynı Kanunun 3 üncü maddesinin (B) bendinde; "İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.

Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir. Şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz.

İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, iki ayrı kısımdan oluşan ve işin tamamı üzerinden düzenlenen sözleşmeye istinaden şirketinizin ...'da bulunan merkezi tarafından ... kurumu adına getirilen malzemelerin teslim ve montaj kısmının şubeniz tarafından yapılması nedeniyle, yapılan bu hizmet karşılığında şubenizin .... fatura düzenlemesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, yurt dışından ... tarafından doğrudan ithal edilen malzemelere ilişkin olarak ... merkezi tarafından .... düzenlenen faturaların tutarlarının Türkiye'de tevkifata tabi tutulması nedeniyle, bu faturaların hakedişe eklenerek İtalya merkezi tarafından gönderilecek bir yazı veya dekont ile şubeniz kayıt ve hesaplarında işin bitimine kadar takip edilmesi mümkün bulunmaktadır.     

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.