Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Avize veya lambalarda kullanılan cam ürünlerin bir kısmının, imalat, alım satım, montaj gibi aşamalarda kırılması halinde bu ürünlerin fire olarak mı, zayi olan mallar olarak mı değerlendirileceği PDF Yazdır e-Posta
19 Kasım 2011

Başlık

Avize veya lambalarda kullanılan cam ürünlerin bir kısmının, imalat, alım satım, montaj gibi aşamalarda kırılması halinde bu ürünlerin fire olarak mı, zayi olan mallar olarak mı değerlendirileceği hk.

Tarih

19/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2066

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2066

19/11/2011

Konu

:

Aydınlatma malzemelerinde kullanılan camların kırılarak kullanılamaz hale gelmesi hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, elektrikli aydınlatma işi ile iştigal ettiğiniz, avize veya lambalarda kullanılan cam ürünlerin bir kısmının, imalat, alım satım, montaj gibi aşamalarda kırıldığı belirtilmekte, kırılan bu ürünlerin fire olarak mı, zayi olan mallar olarak mı değerlendirileceği hususunda görüş talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Kıymeti Düşen Mallar" başlıklı 278'inci maddesinde; "Yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller neticesinde iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olan emtia ile maliyetlerin hesaplanması mutad olmıyan hurdalar ve döküntüler, üstüpü, deşe ve ıskartalar emsal bedeli ile değerlenir." hükmü yer almaktadır.

            Fire; bir malın imalat süresince veya tüketiciye arzına kadar kendi doğal akışı içinde uğradığı kayıptır. Bu tanım dikkate alındığında fire, miktar azalmasıyla doğrudan bağlantılı olup söz konusu miktar azalışları üretim aşamasında olabileceği gibi satış aşamasında veya muhafaza amacıyla stoklama aşamasında da meydana gelebilmektedir.

            Bu itibarla kullanılamaz hale gelen malların ilgili meslek kuruluşlarının belirlemiş olduğu fire oranlarını aşmayan kısmının fire olarak değerlendirilebileceği, bu oranları aşan kısımların ise bu kapsamda değerlendirilemeyeceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.