Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigorta aracılık işlemlerinde ödenen komisyon karşılığında sigorta komisyon gider belgesi düzenlenmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2012

Başlık

Sigorta aracılık işlemlerinde ödenen komisyon karşılığında sigorta komisyon gider belgesi düzenlenmesi hk.

Tarih

02/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.41.15.02-VUK/2010-4-1

Kapsam

  T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.02-VUK/2010-4-1

02/01/2012

Konu

:

SİGORTA KOMİSYON GİDER BELGESİ

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ile, farklı birkaç şirketin yetkili A acentası olarak sigorta aracılık hizmeti sunduğunuz, aranızda hizmet sözleşmesi düzenleyeceğiniz üçüncü bir firma tarafından müşteri bulunduktan sonra tarafınızdan aldığı izinle poliçe satacağı, bunun karşılığında acentalığını yaptığınız firma tarafından şirketinize ödenen komisyonun bir kısmını adınıza poliçe satacak firmaya vereceğinizi belirterek, verilen komisyon karşılığında düzenlenmesi gereken belge hakkında özelge talep etmiş bulunmaktasınız.         

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu hükme bağlanmıştır.

            243 ve 246 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, sigorta acente ve prodüktörleri ile sigorta ve reasürans brokerleri tarafından sigorta şirketlerine sağlanan hizmetler nedeniyle ödenen komisyon bedelleri için sigorta şirketleri tarafından, "Sigorta Komisyon Gider Belgesi" düzenleneceği ve acente, prodüktör ve brokerlerin bu bedeller için ayrıca fatura düzenlemeyecekleri ve bu bedelleri sigorta komisyon gider belgesine istinaden hasılat kaydedecekleri açıklanmıştır.

            385 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, tali acentelerin bir tali acentelik sözleşmesiyle sigorta acentelerine bağlı olarak faaliyette bulunmaları ve bu faaliyetleri sonucu bir komisyon geliri elde etmeleri nedeniyle, sigorta acenteleri tarafından tali acentelere ödenen komisyon bedelleri için sigorta komisyon gider belgesi düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre, tali acenteler aldığı bu bedeller için ayrıca fatura düzenlemeyecekler ve bu bedelleri sigorta acenteleri tarafından düzenlenen sigorta komisyon gider belgesine istinaden hasılat kaydedebileceklerdir.

            Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, sigorta acentesi olan şirketinizin poliçe satmak için üçüncü bir şirket ile yaptığı sözleşme sonucu üçüncü şirkete ödeyeceğiniz komisyon bedeli için Sigorta Komisyon Gider Belgesi düzenlemeniz gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.