Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alış ve satış faturalarında gösterilen iskontoların muhasebe kaydı sırasında dikkate alınıp alınmayacağı PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2012

 

Başlık

Alış ve satış faturalarında gösterilen iskontoların muhasebe kaydı sırasında dikkate alınıp alınmayacağı hk.

Tarih

04/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-721-3-2

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-721-3-2

04/01/2012

Konu

:

İskontolu Fatura

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek, alış ve satış faturalarında gösterilen iskontoların muhasebe kaydı sırasında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşüne müracaat edildiği anlaşılmıştır.

             213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.

             Diğer taraftan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin (2) numaralı fıkrasında; safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

             Öte yandan, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 20 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal vediğersuretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği belirtilmiştir.

             Aynı Kanunun 25/a maddesinde ise, teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontolar matraha dahil olmayan unsurlar arasında sayılmıştır. İskontoların ticari teamüllere uygun olmasından kastedilen husus, satılan mal veya hizmetin piyasasında genel olarak yaygın bir biçimde uygulanan miktarlarda ve malın asıl bedeline nazaran makul tutarda yapılmış olmasıdır. Ticari teamüllere uygun olmayan iskontolar, fatura veya benzeri belgelerde gösterilseler dahi KDV matrahından indirilemez.

             Buna göre, alış ve satış faturalarında gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontaların KDV matrahına dahil edilmemesi gerekmektedir.

            Tekdüzen Hesap Planının 611 Satış İskontoları Hesabında, satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontolarının bu hesapta yer alacağı, kasa iskontosunun kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılması olduğu, miktar iskontosunun ise alıcının belli tutarlar üzerinde alışlarda bulunarak satıcının mal sürümüne katkıda bulunmasından dolayı  kendisine belli oran ya da tutarlarda yapılan indirim olduğu açıklanmıştır.

            Bu açıklamalara göre, fatura düzenlenmesinden sonra yapılacak kayıtlar için Tekdüzen Hesap Planında yer alan hesapların kullanılması gerekmektedir. Satışların toplam tutar üzerinden 600-Yurtiçi Satışlar Hesabına, iskontoların da 611-Satış İskontoları hesabına kaydedilmesi gerekir.

             Ancak, ticari teamülllere göre yüksek oranda iskonto uygulanarak kayıtlara intikal ettirilen bedelin, KDV matrahından indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

             Bilgilerinize rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.