Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankacılık sisteminin gelişmediği ülkelerden yapılan alımlara ilişkin tevsik zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2012

Başlık

Bankacılık sisteminin gelişmediği ülkelerden yapılan alımlara ilişkin tevsik zorunluluğu hk.

Tarih

12/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-142

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-142

12/01/2012

Konu

:

Bankacılık sisteminin gelişmediği ülkelerden yapılan alımlara ilişkin tevsik zorunluluğu.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, uluslararası havayolu kargo taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Kurumunuzun, teknolojik olarak gelişmemiş üçüncü dünya ülkelerine seferler düzenlediği, bankacılık enstrümanlarının gelişmediği bu ülkelerde yapılan yer hizmeti, yakıt, catering gibi alımların uçuş ekibinize nakit olarak verilen iş avansı mahiyetindeki ödemeler ile gerçekleştirildiği belirtilerek, 8.000 Türk Lirasını aşan bu ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmaktadır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre, Vergi Usul Kanunu'nda aksine hüküm olmadıkça, bu Kanun'a göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kağıtların tevsiki mecburidir. 

            Mezkur Kanun'un mükerrer 257'nci maddesi ile mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, özel finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme hususlarında Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Bu yetkiye dayanılarak tahsilat ve ödemelerin banka, özel finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenecek belgelerle tevsikine ilişkin açıklamalara 320, 323, 324 ve 332 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri'nde yer verilmiştir.

           Bahsi geçen Tebliğler'de yer alan açıklamalar doğrultusunda, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerinin banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunlu bulunmaktadır. Aynı tebliğlerde tevsik zorunluluğu olmayan ödeme ve tahsilatlar konusunda da düzenlemeler yapılmıştır.

              Buna göre, yurt dışındaki mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesinde yer alan yetki çerçevesinde herhangi bir düzenleme yapılmadığından, bankacılık sisteminin gelişmemiş olduğu ülkelere yapmış olduğunuz seferler esnasında bu ülkelerde yapacağınız 8.000 Türk Lirası üzerindeki alımlarınıza ilişkin ödemelerin banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.