Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Muhtelif müşterilere tanıtımı, pazarlaması yapılan ve araca yüklenen malların tamamının satılmaması durumunda araçta kalan mallar için her gün itibarıyla sevk irsaliyesi düzenlenmesinin gerekip gerekmediği PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2012

Başlık

Muhtelif müşterilere tanıtımı, pazarlaması yapılan ve araca yüklenen malların tamamının satılmaması durumunda araçta kalan mallar için her gün itibarıyla sevk irsaliyesi düzenlenmesinin gerekip gerekmediği hk.

Tarih

12/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-140

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-140

12/01/2012

Konu

:

Muhtelif müşterilerde belge düzeni.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Kurumunuzda kayıtlı araçlarla çeşitli illerde her hafta oto bakım ve temizleme kimyasalları, oto yıkama makineleri ile oto yıkama deterjanlarının muhtelif müşterilere tanıtımını ve pazarlamasını yaptığınızı belirterek, araca yüklenen malların tamamının satılmaması durumunda araçta  kalan mallar için her gün itibarıyla sevk irsaliyesi düzenlenmesinin gerekip gerekmediğine ilişkin görüş sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 173 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin (C) bölümünde, açıklandığı üzere, alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerlerinde teslim edilmek üzere, satıcı tarafından kendi nakil vasıtası ile mal gönderilmesi halinde; nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne ''muhtelif müşteriler'' ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılması mümkündür. Bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturaları malın teslimi anında düzenlenecek ve bu faturalara sevk irsaliyesinin numarası kayıt edilecektir. Ayrıca, her satış için sevk irsaliyesi düzenlenmeyecek ancak, faturaya işyerinde teslim edildiğine ilişkin şerh verilecektir.

Bu şekilde düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile sevk edilen mallar için yedi günlük süre beklenilmeksizin faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur.

Ayrıca, satılan emtiaya ait faturaların merkezde bilgisayarda düzenleniyor olması şartıyla satışı yapılan malların teslimi anında fatura düzenlenmesi yerine her bir alıcı için malın teslimi anında yeni bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve teslim edilen mallara ilişkin faturanın ise merkezde bilgisayar aracılığı ile azami yedi gün içinde düzenlenmesi de mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, taşıta yüklenip "muhtelif müşteriler" ibareli tek bir sevk irsaliyesi ile sevk edilen mallara ilaveten araca yeni mal yüklenilmemesi halinde, sevk irsaliyesinde belirlenmiş olan güzergâhın dışına çıkılmaması şartıyla aynı sevk irsaliyesinin dönüşe kadar kullanılması mümkündür. Araca yeni mal yüklenilmesi halinde ise bütün malları ihtiva eden yeni bir irsaliye düzenlenecektir. Dönüş sırasında araçta bulunan mallardan satılmayanların irsaliye üzerinde işaretlenmesi gerekmektedir.

 Diğer taraftan, satış için yola çıkarken düzenlediğiniz sevk irsaliyesi, mal satışı sırasında düzenlediğiniz fatura veya sevk irsaliyesi, yolda yeni mal alınması halinde bunlara ait fatura veya sevk irsaliyesinin muhafaza edilmesi ve denetimlerde ibraz edilmesi gerektiği tabiidir.    

 Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.