Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal Edilen Hammaddenin Taşınması Sırasında Sevk İrsaliyesi Düzenlenip Düzenlenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
01 Şubat 2012

Başlık

İthal Edilen Hammaddenin Taşınması Sırasında Sevk İrsaliyesi Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Hk.

Tarih

01/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-1266-9

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-1266-9

01/02/2012

Konu

:

İthal Edilen Hammaddenin Taşınması Sırasında Sevk İrsaliyesi Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda ... Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, faaliyetinizle ilgili olarak ithal edilen hammaddenin limandan fabrikanıza taşınması sırasında sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği ve sistemin nasıl işleyeceği hususunda Başkanlığımız  görüşü talep edilmiştir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230'uncu maddesinin 5 numaralı bendi uyarınca emtianın sevki sırasında fatura bulunsun veya bulunmasın mal hareketinin mutlaka sevk irsaliyesine bağlanması mecburidir. Sevk irsaliyesinin malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

            Sevk irsaliyesi hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere mezkur Kanunun 230 ve 231'inci madde hükmü uygulanmakta ve irsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilmektedir.

          Diğer taraftan, 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (C) Bölümünün 1/h bendinde; Belediye, Et ve Balık Kurumu, Orman İşletmeleri, Etibank İşletmeleri, Tekel İdareleri ve benzeri kamu kurum ve kuruluşlarınca satılan çeşitli mamullerin sevkiyatında, sevk için düzenlenen belgelerde malın cinsi, miktarı, alıcının adı ve soyadı veya varsa ticaret ünvanı, vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması halinde bu belgelerin sevk irsaliyesi olarak kabul edileceği ve Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenecek olan sevk irsaliyesinin ayrıca aranmayacağı açıklanmıştır.

            Aynı bentte, keza Maden Kanununa göre maden sevkine ilişkin düzenlenen belgeler ile uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler ve gümrük giriş, çıkışlarında nakil vasıtalarında malların mevcudu tesbit edilip mühürlendikten sonra Gümrük İdarelerince verilen resmi belgelerin sevk irsaliyesi olarak kabul edileceği belirlenmiştir.

            253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de, Maden Kanununa göre düzenlenen maden sevk fişi, uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler, gümrük girişi sırasında Gümrük İdarelerince düzenlenip verilen resmi belgeler, Orman İdarelerince düzenlenen nakliye tezkereleri ve buna benzer belgelerin, alınan ürünün alıcı veya satıcı tarafından taşınıp taşınmadığına bakılmaksızın sevk irsaliyesi olarak kabul edileceği ve satın aldığı malı kendi araçlarıyla taşıyan veya bir nakliyeciye taşıttıranlardan ayrıca sevk irsaliyesi istenmeyeceği belirtilmiştir.

            Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, gümrük girişi sırasında nakil vasıtalarında malların mevcudu tespit edilip mühürlendikten sonra gümrük idarelerince düzenlenip verilen resmi belgeler sevk irsaliyesi yerine geçen bir belge olarak kabul edilecektir. Dolayısıyla nakil vasıtasında bulunan malların mevcudu tespit edilip mühürlenmesi nedeniyle bu araca ilişkin düzenlenen resmi belgelerin asıllarının araçta bulunması zorunludur. Aksi durumda, her araçta bulunan mala ilişkin olarak ayrı ayrı sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtlarda bulundurulması gerekmektedir.

             Diğer taraftan, malın taşınması sırasında gümrük idaresince verilen resmi belgenin bulunmaması halinde bu taşımalara ilişkin düzenlenecek olan sevk irsaliyesinin sıra numarası dahilinde teselsül ettirilerek kullanılması gerekmekte, ancak aynı seri numaralı farklı ciltlerinin kendi içinde müteselsil sıra numarası takip etmesi suretiyle kullanılması da mümkün bulunmaktadır.

             Bilgi edinilmesini  rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.