Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketin kurulması veya yeni bir şubenin açılması veyahut da işlerin devamlı bir surette genişletilmesi için yapılan giderler kapsamında olmayan tanıtım ve reklam harcamalarının ilk tesis ve taazzuv giderleri adı altında aktifleştirilerek amortisman yoluyla itfa edilmesinin mümkün olmadığı PDF Yazdır e-Posta
16 Şubat 2012

Başlık

Şirketin kurulması veya yeni bir şubenin açılması veyahut da işlerin devamlı bir surette genişletilmesi için yapılan giderler kapsamında olmayan tanıtım ve reklam harcamalarının ilk tesis ve taazzuv giderleri adı altında aktifleştirilerek amortisman yoluyla itfa edilmesinin mümkün olmadığı hk.

Tarih

16/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-592

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-592

16/02/2012

Konu

:

Telefon hizmetinin tanıtımı amacıyla yapılan reklam harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılıp yazılamayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ...vergi kimlik numaralı mükellefi olduğu,10/11/2008 tarih ve 27050 sayılı 1 inci mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa dayanılarak 28/05/2009 tarih ve 27241 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği çerçevesinde sabit telefon hizmetlerini sunmak üzere yetkilendirildiğiniz, tüm sabit telefon hattı abonelerinin her yöne yapacakları aramalarda kullanabilecekleri "Çağrı Başına İşletmeci Seçimi" telefon hizmetini şirketinizin tescilli markası olan "... Telefon Hizmeti" şeklinde basılı, sesli ve görsel yayınlarla halkımıza tanıtmak istediğinizi belirterek, televizyon, radyo, gazete v.b. basın yayın kuruluşlarına tanıtım amaçlı yapılan reklam harcamalarının "kuruluş ve örgütlenme gideri" adı altında aktifleştirilerek amortisman yoluyla kurum kazancının tespitinde gider yazılıp yazılamayacağı ile bu şekilde gider yazılması halinde amortisman oranının ne olacağı hususlarında Başkanlığımız görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 282 nci maddesinde, kurumlarda aktifleştirilen ilk tesis ve taazzuv giderlerinin mukayyet değeri ile değerleneceği, bu değerin ilk tesis ve taazzuv için yapılan giderlerden fazla olamayacağı, kurumun tesis olunması veya yeni bir şubenin açılması veyahut da işlerin devamlı bir surette genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir kıymet iktisap olunmayan giderlerin bu cümleden olduğu ve ilk tesis ve taazzuv giderlerinin aktifleştirilmesinin ihtiyari olduğu hükmü yer almaktadır.

            Yukarıda yer verilen hükme göre, şirketin kurulması veya yeni bir şubenin açılması veyahut da işlerin devamlı bir surette genişletilmesi için yapılan giderler kapsamında olmayan tanıtım ve reklam harcamalarının ilk tesis ve taazzuv giderleri adı altında aktifleştirilerek amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün değildir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.