Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kültür Bakanlığı tarafından doğrudan destek hakkı kazanmış sinema filmi için alınacak bağış,hibe ve harcamaların kurumlar vergisi,katma değer vergisi,Vergi Usul Kanunu açısından durumu ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012

Başlık

Kültür Bakanlığı tarafından doğrudan destek hakkı kazanmış sinema filmi için alınacak bağış,hibe ve harcamaların kurumlar vergisi,katma değer vergisi,Vergi Usul Kanunu açısından durumu ve belge düzeni hk.

Tarih

21/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-678

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-678

21/02/2012

Konu

:

Kültür Bakanlığı tarafından doğrudan destek hakkı kazanmış sinema filmi için alınacak bağış,hibe ve harcamaların kurumlar vergisi,katma değer vergisi,Vergi Usul Kanunu açısından durumu ve belge düzeni

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile Kültür Bakanlığı tarafından doğrudan destek hakkı kazanmış olduğunuzu belirttiğiniz "..." adlı sinema filmi için alınacak bağış, hibe ve harcamaların kurumlar vergisi ve katma değer vergisi açısından hangi şartlarda ve oranda istisna kapsamında olduğu, alınacak hibe, bağış ve yapılacak harcamalar için Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde gerçek ve tüzel kişilere düzenlenmesi gereken belgeler hususunda Başkanlığımız görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6'ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, ikinci fıkrasıyla da safî kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8'inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 40'ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

            Bu itibarla, şirketiniz tarafından hazırlanmakta olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen " ... " isimli sinema filmi yapımına ilişkin olarak şirketiniz tarafından alınacak bağış ve yardımların kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması söz konusu olmayıp söz konusu bağış ve yardımların tamamının kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.

             Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1'inci maddesinin 1'inci bendinde ticari, sınai ve zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, 20'nci maddesinde ise verginin matrahının, teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin de malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılandan bu işlem karşılığı alınan veya borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen değerler toplamını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, ... San. Tic. AŞ tarafından hazırlanan sinema filmi için Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan destek ve hibeler bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden KDV'nin konusuna girmemektedir. Ancak, piyasada faaliyette bulunan firmaların söz konusu firmaya bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları gelir yazılacağından firmalar tarafından emsal bedel üzerinden fatura düzenlenecek ve genel hükümlere göre KDV'ye tabi olacaktır. Bu firmalar tarafından şirketinize yapılacak nakdi bağışlar için fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

            Öte yandan, söz konusu sinema filminin çekimi için aldığınız mal ve hizmetler için fatura düzenlenmesi gerekmekte olup, yüklendiğiniz KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

              Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.