Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İnternet sitesi aracılığıyla yurtdışında yapılan mal alım-satımı işleminde vergileme ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012

Başlık

İnternet sitesi aracılığıyla yurtdışında yapılan mal alım-satımı işleminde vergileme ve belge düzeni hk.

Tarih

21/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-8192-276

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-8192-276

21/02/2012

Konu

:

İnternet sitesi aracılığıyla yurtdışında yapılan mal alım-satımı işleminde vergileme ve belge düzeni hk.

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, internet üzerinden Türkiye'de çeşitli ürünlerin pazarlamasını yaptığınız, buna ilaveten sadece İngiltere'de hizmet verecek yeni bir internet sitesi oluşturduğunuz, söz konusu sitede satılacak ürünlerin sadece adı geçen ülkede satılacağı ve ürün temininin de bu ülkeden sağlanacağı belirtilerek, fatura düzeninin nasıl olacağı ile elde edilen karın nasıl vergilendirileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

            A-GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, "Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabiidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır." hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanunun "Tam Mükellefiyet" başlıklı ikinci bölümünün 3 üncü maddesinin 1 numaralı bendinde; Türkiye'de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmıştır.

            Öte yandan, aynı Kanunun 4 üncü maddesinde, "Aşağıda yazılı kimseler Türkiye'de yerleşmiş sayılır.

            1- İkametgâhı Türkiye'de bulunan (İkametgâh, Kanunu Medeni'nin 19'uncu ve müteakip maddelerinde yazılı olan yerlerdir.)

            2- Bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar (Geçici ayrılmalar Türkiye'de oturma süresini kesmez.)" hükmü yer almıştır.

            Yine aynı Kanunun 37 nci maddesinde ise, "Her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmü yer almıştır.

            Bu hükümlere göre, tam mükellefiyete tabi olmanız nedeniyle, yurtiçinde ve dışında elde ettiğiniz kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilecek olup, sahibi olduğunuz internet sitesi üzerinden ticari faaliyet kapsamında yurtiçinde ve dışında yapılan mal satışları dolayısıyla elde ettiğiniz gelirlerin Türkiye'de vergilendirileceği tabiidir.

            B-KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde Türkiye'de ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

            Aynı Kanunun 6 ncı maddesinin (a) bendinde; malların teslim anında Türkiye'de bulunması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

            Bu itibarla, yurt dışından temin edilip yine yurt dışında teslimi gerçekleştirilen mallar katma değer vergisinin konusuna girmediğinden söz konusu teslimler dolayısıyla katma değer vergisi hesaplanmaması gerekmektedir.

            C-VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde; "Bu Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.", 229 uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.", 231 inci maddesinin (5) numaralı bendinde ise "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükümleri yer almaktadır.

            Buna göre;

            - Tarafınızca satışı yapılan ürünler için teslim tarihinden itibaren yedi gün içinde müşterileriniz adına fatura düzenlenmesi,

            - Tedarikçi firma tarafından da şahsınıza satılan mallar için yedi gün içinde fatura (tedarikçinin yurtdışındaki bir firma olması halinde ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge) düzenlenmesi,

            gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.