Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakfın aktifinde kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün satışı işleminin enflasyon düzeltmesi, kurumlar vergisi ve KDV uygulaması PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012

 

Başlık

Vakfın aktifinde kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün satışı işleminin enflasyon düzeltmesi, kurumlar vergisi ve KDV uygulaması hk.

Tarih

21/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32Mük298-6683-273

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32Mük298-6683-273

21/02/2012

Konu

:

 

 

         

 

            İlgi dilekçenizde; Vakfınızın ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğu, kurumlar ve katma değer vergisi muafiyetinin bulunduğu, yönetim kurulunun vakfın aktifinde kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün satışına karar verdiği belirtilerek, yeniden değerleme, kurumlar vergisi ve KDV açısından konunun değerlendirilerek Başkanlığımızdan görüş verilmesi talep edilmiştir.

            I-KURUMLAR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRME:

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (ç) bendi ile, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler mükellefiyet kapsamına alınmış olup dernekler ve vakıflar kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmamaktadır.

            1 seri no.lu Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğin, "5.3. Vakfa tahsis edilen mal varlığının satışı veya kamulaştırılması" başlıklı bölümünde, vakfa tahsis edilen mal varlığının satışı ya da kamulaştırılmasından elde edilen gelirler yıllık giderlere harcanmayıp, vakfa gelir sağlayacak yatırımlara tahsis edilebileceği açıklaması yer almaktadır.

            Konu ile ilgili olarak VEDOP kayıtlarının ve söz konusu taşınmaz tapusunun tetkikinden; ... vergi numarasının ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün mükellefi olan ve vakfınıza ait iktisadi işletme olarak faaliyet gösteren ... ait olduğu, taşınmazın ise yine aynı vergi dairesinin ... vergi numaralı mükellefi olan vakfınıza ait olduğu anlaşılmıştır.

            Buna göre, satışı düşünülen taşınmazın tapuda ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olan .... Vakfı adına kayıtlı olması nedeniyle söz konusu taşınmazın satışından elde edilecek kazancın ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olan vakıf iktisadi işletmesinin gelirleri ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir.

            Bu itibarla, vakfa ait gayrimenkulün satışından elde edilen gelirin vakıf gelirleri içinde yer alması ve iktisadi işletme hesaplarından ayrı hesaplarda takip edilmesi gerekmektedir.

            II-KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRME:

            Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesinde, Türkiye' de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların KDV ye tabi olduğu,

            1/3-g maddesinde, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerinin KDV ye tabi olduğu

            hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre; Vakfınız mülkiyetinde bulunan gayrimenkulün satışı işlemi, ticari amaç güdülmemesi, işlemin ticari organizasyonu gerektirecek bir düzeyde olmaması ve süreklilik arz etmemesi kaydıyla KDV ye tabi tutulmayacaktır.

            Ancak, gayrimenkulün müzayede suretiyle satışı KDV Kanununun 1/3-d maddesi uyarınca ticari, sınai, zirai faaliyet veya serbest meslek faaliyeti kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın KDV ye tabi olacaktır.

            III-VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRME:

            5024 sayılı Kanunla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298'inci maddesinde yer alan yeniden değerleme hükümleri kaldırılmış, yerine enflasyon düzeltmesiyle ilgili hükümlere yer verilmiştir. Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılacak enflasyon düzeltmesine ilişkin olarak anılan Kanuna iki ayrı hüküm eklenmiş olup, 01/01/2004 tarihinden itibaren mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlere ilişkin yapılacak enflasyon düzeltmesi işlemleri anılan Kanunun mükerrer 298'inci maddesi hükmü çerçevesinde, 31/12/2003 tarihli bilançolar ile ilgili olarak yapılacak düzeltme işlemi ise aynı Kanunun geçici 25'inci maddesi hükmüne göre yapılacaktır.

            Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinde; "A) Malî tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetler aşağıdaki hükümlere göre enflasyon düzeltmesine tâbi tutulur.

            1. Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan fazla olması halinde malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar. Enflasyon düzeltmesi uygulaması, her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erer..." hükmüne yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan madde hükmü gereğince, kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri maddedeki şartların gerçekleşmesi durumunda mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutacaklardır.

            Buna göre; vakfınızın yasal defterleri bilanço esasına göre tutulmuş olsa bile kurumlar vergisi yönünden mükellefiyetinizin bulunmaması nedeniyle vakfınızın aktifine kayıtlı gayrimenkulü satması halinde enflasyon düzeltmesinden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.