Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hal komisyonculuğunda belge düzeni-Çiftçilerce üretilen taze sebze ve meyvelerin satışının yapılmak üzere toptancı hallerindeki komisyonculara gönderilerek komisyoncular vasıtasıyla satışının yapılması durumunda belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
07 Mart 2012

Başlık

Hal komisyonculuğunda belge düzeni-Çiftçilerce üretilen taze sebze ve meyvelerin satışının yapılmak üzere toptancı hallerindeki komisyonculara gönderilerek komisyoncular vasıtasıyla satışının yapılması durumunda belge düzeni hk.

Tarih

07/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.18.02-1744-287

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

.4.35.18.02-1744-287

07/03/2012

Konu

:

Hal komisyonculuğunda belge düzeni

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, üretmiş olduğunuz taze sebze ve meyvelerin satışının yapılmak üzere toptancı hallerindeki komisyonculara gönderilerek, komisyoncular vasıtasıyla satışının yapıldığı ve komisyoncular tarafından faturanın düzenlendiği ve bu faturanın yasal defterlere kaydedildiğini belirtilerek, vergi kanunları açısından sakıncası olup olmadığı hakkında görüş talep etmektesiniz.

 Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan 18.1.1988 tarih ve 2601079-6/3340 sayılı Genel Yazıda;

             "80 sayılı Belediyelerce Kurulan Toptancı Hallerinin Sureti İdaresi Hakkında Kanunun incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, "sebze ve meyve komisyoncusu", belediyelerin gösterdiği kapalı mahallerde, müstahsilden gelen malların tüketiciye veya tüccara satılmasına aracılık ederek komisyon geliri elde eden ticaret erbabıdır.

            Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229. maddesinde "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde tanımlanmış ve müteakip maddelerde de fatura düzeni ve kullanma zorunluluğuna ilişkin hükümler yer almıştır.

             Vergi Usul Kanunu'na göre faturanın malı satan tüccar tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, sebze ve meyve komisyoncularına müstahsil veya tüccar tarafından satışı yapılmak üzere gönderilen sebze ve meyvelerin fiyatının, ağırlığının ve fire durumunun önceden bilinememesi ve fiyatların toptancı hallerinde arz ve talebe göre günlük olarak tespit edilmesi nedeniyle, satılan mala ait faturanın komisyoncular tarafından düzenlenmesi Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetki uyarınca uygun görülmüştür.

            Bu durumda, bilahare komisyoncunun malın satış tarihinden itibaren azami yedi gün içinde satılan malla ilgili olarak malı gönderen müstahsile veya tüccara satış bedeli üzerinden ve satışa konu mala ait nakliye, navlun, hamaliye, rüsum, komisyon bedeli gibi giderlerin de yer aldığı faturayı düzenlemesi gerekmektedir.

            Bu uygulama sadece 80 sayılı Belediyelerce Kurulan Toptancı Hal'lerinin Sureti İdaresi Hakkında Kanun uyarınca kurulan sebze ve meyve komisyoncuları için geçerlidir.

             ..............

            Komisyoncular tarafından, kendilerine satılmak üzere mal gönderen üreticiler veya tüccarların mallarını sattıktan sonra, bu kimseler adına düzenledikleri komisyon faturalarında gösterilen giderlere ait katma değer vergisi (örneğin, nakliye ve komisyon bedeline ait katma değer vergisi), komisyoncular tarafından indirim konusu yapılmayacaktır.

            Komisyon faturalarında gösterilen masraflara ait katma değer vergisi genel hükümler çerçevesinde, satılmak üzere malı gönderen gerçek usulde katma değer vergisi mükellefleri tarafından indirim konusu yapılabileceği tabiidir."

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Buna göre; şirketiniz tarafından üretilen sebze ve meyvelerin komisyoncular aracılığı ile şatışının yapılması halinde komisyoncular tarafından belge düzenlenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.