Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'de mukim olmayan yabancılara yapılan satışlara ilişkin tahsilatların tevsik zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2012

Başlık

Türkiye'de mukim olmayan yabancılara yapılan satışlara ilişkin tahsilatların tevsik zorunluluğu hk.

Tarih

08/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-920

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-920

08/03/2012

Konu

:

Türkiye'de mukim olmayan yabancılara yapılan satışlara ilişkin tahsilatların tevsik zorunluluğu.

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... alım satımı ile ihracat ve ithalatı işi ile iştigal ettiğiniz, Türkiye'de ikamet etmeyen kişilerin Şirketinizden alım yapmak istedikleri, ancak tahsil edilecek tutarın 8.000 TL'nin üzerinde olması ve elden tahsil edilecek olmasından dolayı tereddüte düşüldüğü belirtilerek, Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan satışlara ilişkin tahsilatların 320, 323, 324 ve 332 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri'ne göre tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı hususundaki Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinin birinci fıkrasında bu Kanun'da aksine hüküm olmadıkça, bu Kanun'a göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Mezkur Kanun'un mükerrer 257'nci maddesi ile mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, özel finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme hususlarında Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. Bu yetkiye dayanılarak tahsilat ve ödemelerin banka, özel finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin açıklamalara 320, 323, 324, 332 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri'nde yer verilmiştir.

            Bahsi geçen Tebliğler'de yer alan açıklamalar doğrultusunda, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerinin banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunlu bulunmaktadır. Aynı Tebliğler'de tevsik zorunluluğu olmayan ödeme ve tahsilatlar konusunda düzenlemelere de yer verilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Türkiye'de mukim olmayan yabancılara (nihai tüketiciler) yapacağınız satışlara ilişkin tahsilatlarınızın, banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, Türkiye'de mukim olmayan yabancılara yapacağınız "ticari amaçlı" teslimlerinize ilişkin olarak bu kişilerce bedelin Türkiye'de ödenmek istenilmesi durumunda banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.